Τα «Ιπτάμενα Φρούρια» τα Στρατηγικά Β-52 θα πετάξουν στα FIR Αθηνών & Λευκωσίας …Συνοδεία Ελληνικών F-16

Η ενισχυμένη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αθήνας αναμένεται να λάβει περαιτέρω βήματα  από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, καθώς δύο αεροσκάφη που ανήκουν στη θρυλική κατηγορία βομβαρδιστικών αεροσκαφών «Boeing B-52 Stratofortress» θα πετάξουν την Ελλάδα και την Κύπρο στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης.

Τα «Ιπτάμενα  Φρούρια», όπως είναι επίσης γνωστά, θα πετάξουν πάνω από την Ελλάδα και μέσω του Αιγαίου Πελάγους, πηγαίνοντας στην Κύπρο, όπου θα πραγματοποιούν επιτήρησης πτήσεις στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Αμερικανοί βομβαρδιστές θα έρθουν στην Ελλάδα από τη βάση τους στη RAF Fairford της Αγγλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  θα συνοδεύονται από μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Ελλάδα και θα διεξάγουν από κοινού μια σειρά ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εικονικών βομβαρδισμών στόχων του εχθρού και σεναρίων προστασίας ως μέρος μιας επιχείρησης.

Η διαδρομή αναμένεται να είναι μόλις μέσα στις Περιοχές Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) της Αθήνας και της Λευκωσίας, καθώς το αεροσκάφος θα περάσει δεξιά κατά μήκος των άκρων των δύο FIR.

Η άσκηση ζητήθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από αρκετές ημέρες. Οι Αμερικανοί ζήτησαν από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας να συμπεριλάβει και  Ελληνικά μαχητικά  F-16,  τα οποία πρόκειται να συνοδεύσουν τα αμερικάνικα Βομβαρδιστικά σε όλες  τις πτήσεις κατά την διάρκεια  των Ασκήσεων

Τα B-52 Stratofortresses έχουν χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό από τη δεκαετία του 1950 και αναμένεται να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους αποστολή μέχρι το 2044, μέσω της συνεχιζόμενης τεχνικής υποστήριξης και αναβαθμίσεων της εταιρείας Boeing.


Διάφορα Άρθρα