Τα ναυπηγεία Ελευσίνας αλλάζουν χέρια …

Την πρόθεση του ιταλικού ναυπηγικού κολοσσού Fincantieri, που αποφάσισε να συμπράξει με την εταιρεία ONEX, για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Με στρατηγικό εταίρο την Fincantieri, τον 4o μεγαλύτερο ναυπηγικό όμιλο στην Ευρώπη, η ΟΝΕΧ ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

“Στόχος είναι, μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, να έχει κατατεθεί αίτηση στο δικαστήριο, ώστε την άνοιξη του 2022 και μετά την έγκριση του σχεδίου από την ελληνική δικαιοσύνη, να προχωρήσει η εφαρμογή του με καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και με σοβαρές επενδύσεις στα ναυπηγεία, ώστε γρήγορα να γίνουν λειτουργικά και παραγωγικά”, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης που προκρίνει η ONEX αφορούν

* την αποπληρωμή στο ακέραιο των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ύψους 35 εκατ. ευρώ,

* ξεχωριστή ανάπτυξη του αμυντικού και εμπορικού τομέα,

* και «κούρεμα» 50% των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί και ανέρχονται σε 450-470 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας στο παρελθόν είχε δεσμευτεί για πρόσθετες επενδύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές.

Η συνεργασία της ONEX με τη Fincantieri, η οποία υποστηρίζεται και από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC ενδέχεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να ανατρέψει τα δεδομένα σχετικά με την προμήθεια των κορβετών από τη Γαλλία.

Φήμες, οι οποίες ενισχύονται και από την παρουσία του υπουργού Άμυνας στη συνάντηση, που έγινε μεταξύ του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή Ναυπηγήσεων του ομίλου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, οι υπάρχουσες υποδομές των Ναυπηγείων μπορούν να υποστηρίξουν την κατασκευή κορβετών, χωρίς να επενδυθούν άμεσα κεφάλαια, κάτι το οποίο ενισχύει την πιθανότητα να αλλάξει ο σχεδιασμός.

Ο ιταλικός Όμιλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας με ισχυρή συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ναυπηγεία της Ελευσίνας με βάση και τη νέα συμφωνία θα επιδιώξουν τόσο την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα, όσο και του εμπορικού.