Τα θρυλικά «Νοράτλας της Επιχείρησης ΝΙΚΗ» επιστρέφουν στη Κύπρο…

Aεροσκάφος τύπου «Νοράτλας» του ίδιου τύπου με αυτό που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά, φτάνει στην Κύπρο σήμερα το πρωί από την Ελλάδα!

Το αεροσκάφος θα τοποθετηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ως ένδειξη σεβασμού και απόδοσης τιμής στους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς που έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου του 1974. 

Το αεροπλάνο θα φθάσει στην Κύπρο μέσα σε κιβώτια. Το Υπουργείο Άμυνας εκπόνησε σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά του αεροπλάνου από το λιμάνι Λεμεσού.

Ρυμουλκά οχήματα της Εθνικής Φρουράς με τη συνοδεία της Στρατονομίας θα μεταφέρουν τα μέρη του αεροσκάφους στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου και θα συναρμολογηθεί από αξιωματικούς της Ελληνικής Αεροπορίας.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, το πλοίο που μεταφέρει το αεροσκάφος αναμένεται στο λιμάνι Λεμεσού σήμερα στις 6 το πρωί.

  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής θα γίνει ειδική τελετή για το «Νοράτλας» στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας. 

Ένα ιδίου τύπου  μοιραίο «Νοράτλας» συμμετείχε μαζί με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας με την ονομασία «Νίκη» την 21η προς 22α Ιουλίου 1974, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Το αεροπλάνο «Νίκη 4» ενώ βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης δέχθηκε φίλια αντιαεροπορικά πυρά  προερχόμενα από το αεροδρόμιο καθώς εξελήφθη ως τουρκικό, με αποτέλεσμα την πτώση του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του «Νίκη 4» όπως και 26 Έλληνες καταδρομείς βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Συνολικά 16 πεσόντες περισυνελέγησαν από την περιοχή και ετάφησαν άναρχα στο κοιμητήριο της Λακατάμιας.