Τα βρήκαν ΗΠΑ – Τουρκία για τους S-400

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δέχεται την πρόταση των Τούρκων για την ενεργοποίηση κοινής ομάδας εργασίας προκειμένου να διασκεδαστούν οι αμερικανικές ανησυχίες για τη συμβατότητα των ρωσικών πυραύλων S-400 με το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Middleeasteye.net επικαλείται «αρκετούς Τούρκους αξιωματούχους», σύμφωνα με τους οποίους ο κ. Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη, παρέκαμψε τις αντιρρήσεις του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχαν αρνηθεί την ιδέα της ομάδας εργασίας αρκετές φορές τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο ίδιο τηλεφώνημα ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την απελευθέρωση του Τουρκοαμερικανού επιστήμονα της NASA Σερκάν Γκέλγκε, ενώ ο κ. Τραμπ από την πλευρά του δέχθηκε για μία ακόμη φορά την πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία, την οποία και τοποθέτησε εντός του Ιουλίου.

Από την ιστοσελίδα γνωστοποιείται, πάντως, ότι έμειναν αναπάντητες οι κρούσεις για την επιβεβαίωση της πληροφορίας τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Πεντάγωνο. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα παράδοσης του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 συνεχίζεται ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί.

Τη διαβεβαίωση παρείχε χθες η Αγκυρα διά στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απορρίπτοντας τις πληροφορίες ότι η Τουρκία εξετάζει μια καθυστέρηση στην παράδοση, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες των ΗΠΑ.

O εκτελών χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν είπε πως δεν πρόκειται να εμπλακεί σε διαμάχη με έναν στρατηγικό εταίρο της Ουάσιγκτον, έσπευσε όμως να επαναλάβει τη θέση του πως, αν προχωρήσει η αγορά, δεν θα πρέπει να παραδοθούν τα F-35. Η υπόθεση έχει οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, οι οποίες επισημαίνουν πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με το αμυντικό σύστημα της Συμμαχίας και συνιστούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που αναμένεται να παραλάβει η Τουρκία.

Τη Δευτέρα, το δίκτυο Haberturk μετέδωσε πως ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η παράδοση των S-400 μπορεί να μην γίνει τον Ιούνιο, μήνα άφιξης των πυραύλων σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της Τουρκίας. Την Τρίτη, πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται σοβαρά να αναστείλουν την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων για τα F-35 λόγω της απόφασης της Αγκυρας να συνεχίσει με τη συμφωνία για τους S-400. Την επομένη, ο Τούρκος και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ιαπωνία, τον ερχόμενο μήνα.