Ο Στρατηγός Φράγκος είναι ο εμπνευστής της Τάφρου στον Έβρο, την οποία ο ίδιος αποκαλούσε αμυντικό ,όσο και αναπτυξιακό έργο.
Η τάφρος στον Έβρο είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά αμυντικά οχυρωματικά έργα της Ελλάδας. Η κατασκευή της αχρήστευσε την προετοιμασία της Τουρκίας για εισβολή.
Τον Μάρτιο του 2006 ανέλαβε ως υποστράτηγος, διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας στο Διδυμότειχο και είχε υπό την επίβλεψή του όλο το κομμάτι από τον Διδυμότειχο μέχρι τα βόρεια επάνω.
Έβλεπε πως ο Έβρος πλημμύριζε και σκεφτόταν κατά πόσο μπορεί να κάνει κάτι η Τουρκία.Σκέφτηκε τότε πως έπρεπε εκείνος να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι απέναντι να μην μπορούν να τον αιφνιδιάσουν.
Μετά από μελέτη διάρκειας 6 μηνών περίπου κατάρτισε με το επιτελείο του όλο τον σχεδιασμό για το πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τάφρος.Το υπέβαλε ως σχέδιο στα ανώτερα κλιμάκια. Η ιδέα τους άρεσε αλλά μπήκε στο συρτάρι.
Όταν τον Αύγουστο του 2009 έγινε αρχηγός ξεκίνησε συστηματικά τις ετοιμασίες.Φρόντισε να βρεθούν τα απαραίτητα μηχανήματα από τις ίδιες τις μονάδες χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών εργολάβων.
Με στρατιωτικό προσωπικό και συνολικά 158 μηχανήματα ξεκίνησε η κατασκευή της τάφρου στις αρχές Αυγούστου του 2010.
Χωρίς απαλλοτριώσεις χωραφιών αλλά ενοικιάσεις ώστε να μην φύγουν οι αγρότες από την περιοχή και να έχουν ένα εισόδημα….Μάλιστα προέβλεψε να γίνουν ακόμη ρυζοκαλλιέργειες στις όχθες του ποταμού… με Επιδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς Και άλλα μέσα ώστε να δυσχεραίνουν την διάβαση προς τον ελληνικό έδαφος
Τον Νοέμβριο του 2011 σχεδόν είχε ολοκληρωθεί το 75% του έργου.
Όσο ήταν Αρχηγός του ΓΕΣ, το έργο κατασκευαζόταν αποκλειστικά από τον Στρατό Ξηράς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αποστράτευσή του, η κατασκευή καθυστέρησε αρκετά.
Στους διαδρόμους του ΓΕΣ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Φράγκος Φραγκούλης ήταν γνωστός για τις στρατιωτικές του ικανότητες που ξεπερνούσαν το δόγμα του Α/ΓΕΣ
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται Το Βήμα, τον Αύγουστο του 2011 ο Μπεγλίτης ζήτησε από τον Στρατηγό Φράγκο να εκπονήσει σχέδιο για την περίπτωση που οι Τούρκοι προέβαιναν σε επίθεση στις Κυπριακές πλατφόρμες άντλησης αερίου, όπως είχαν απειλήσει ότι θα έκαναν.
Ο Στρατηγός μυστικά το εκπόνησε και το παρουσίασε μέσα σε λίγες ημέρες, με την πολιτική ηγεσία να το χαρακτηρίζει ως «απολύτως εφαρμόσιμο»…Και να παίρνει το τελικό ΟΚ εφαρμογής !!
Επρόκειτο για ένα Άκρως Απόρρητο «διπλό σχέδιο» αποτροπής, παρενόχλησης και ανακατάληψης των Κυπριακών θαλάσσιων σημείων άντλησης, σε περίπτωση που η αποτροπή δεν είχε επιτευχθεί.
Το σχέδιο προέβλεπε τη συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, διέταξε ξαφνικά στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων να μεταβούν στη Ρω και στη νήσο Στρογγύλη, νότια του Καστελόριζου και μέσα σε λίγες ώρες να κατασκευάσουν ελικοδρόμια για τα Ε/Π Apache.
«Οι Τούρκοι από απέναντι παρακολουθούσαν αμήχανοι», έχει πει γελώντας.
Μια άλλη φράση που του αποδίδεται είναι ότι «η Στρογγύλη είναι πιο κρίσιμη από το Καστελόριζο», καθώς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το μικρό νησί ενώνει την Eλληνική με την Kυπριακή ΑΟΖ, περιορίζοντας την αντίστοιχη τουρκική.
“Κάποιοι που είχαν τις τύχες της Πατρίδας στα χέρια τους δεν τον άκουσαν …Όμως τα πρόβλεψε ο Στρατηγός τα επερχόμενα γεγονότα εδώ και χρόνια”…