Τεχνολογικό άλμα στην ΠΑ: Αναβαθμίζονται και τα F-16 Block 50C/D της 111ΠΜ σε 52+/Adv!!!

Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) αποφάσισε την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50C/D των Μοιρών 341Μ και 347Μ στο επίπεδο 52+/Adv., πραγματοποιώντας ένα τεχνολογικό άλμα 15 ετών στα ήδη  υπάρχοντα  μαχητικά μας αεροσκάφη …

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022 και θα μπορέσει να αποδώσει 38 μαχητικά αναβαθμισμένα με τις συλλογές των F-16 Block 52+ και των 29 Adv., οι οποίες θα γίνονται διαθέσιμες σε μεγάλο αριθμό από τις αρχές του 2022, ενώ θα προχωρά το πρόγραμμα αναβάθμισής τους σε «Viper».

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα αποκτήσουν και τις σύμμορφες δεξαμενές που θα προσέφεραν αυξημένη εμβέλεια μέχρι και 20%, αν και αυτό θεωρείται δύσκολο, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν δομικές παρεμβάσεις, ενώ ο κινητήρας τους δεν έχει αρκετή ισχύ, ενώ τέλος θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τα αναβαθμισμένα F-16 Block 52+ και Adv.

Αν και περισσεύουν συλλογές και για την αναβάθμιση των 32 F-16 Block 30 της περίφημης «αγοράς του αιώνα», δεν υπήρξε καμία απόφαση για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών και με τα σημερινά δεδομένα θεωρούνται υπερπολύτιμα, παρά το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει αποδεχθεί!!! την πρόταση της κυβέρνησης για να πουληθούν με την πρώτη ευκαιρία.

Ευτυχώς όμως για την ισχύ της Π.Α. κανείς πελάτης του εξωτερικού δεν έχει ενδιαφερθεί για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Το πρόγραμμα, αφού λάβει έγκριση και από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), θα προωθηθεί στο ΚΥΣΕΑ και την επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για έγκριση.


 Να επισημάνουμε εδώ οτι η πρόταση υπάρχει απο το 2018…


  • ΑΡΗΣ

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ…..ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ…