Τελική φάση της ΤΑΜΣ του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης «HELBROC BG» (φωτό & video)…

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς παρακολούθησε χθες Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) τύπου LIVEX(Live Exercise) του πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης HELBROC BG, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και των Σκοπίων ..

Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Πρότυπου Κέντρου Επιχειρήσεων Αστικού Περιβάλλοντος, στην Αργυρούπολη Κιλκίς.

Η ΤΑΜΣ αποτελεί δραστηριότητα της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) της Πολιτικό – Στρατιωτικής Άσκησης Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την επωνυμία “EU Integrated Resolve 22”.

Διεξήχθη από 19 Σεπτεμβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2022 υπό το δόγμα “Paralleland Coordinated ExercisePACE” σε συνεργασία και συντονισμό με το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή πολυεθνικού προσωπικού από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (1ηΣτρατιά/EUOHQ/ΕΣΕΕΕ) και το Ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία/ΕΣΔΕΕ).

Παρόντες ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγός Robert Brieger, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ ΑντιναύαρχοςΙωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, , ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας οι Διοικητές Στρατιάς Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, o Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ – Επίτιμος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, οι Στρατιωτικοί Αντιπρόσωποι στην ΕΕ της Ελβετίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, Διοικητές και αντιπροσωπείες στελεχών από Σχηματισμούς της Ελλάδας και ξένων χωρών.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στον χαιρετισμό του, ανέφερε:

«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα στη Νέα Σάντα, στην καρδιά της Μακεδονίας μας, του αρχαίου λίκνου του Ελληνισμού. Η σημερινή άσκηση των μελών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας ανέδειξε τις ικανότητές τους στην αντιμετώπιση κρίσεων, αποτελώντας για όλους μας μια συναρπαστική εμπειρία, που μας έκανε να αισθανθούμε ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα εξειδικευμένος αναλυτής για να παρατηρήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει απειλές σε όλο το μήκος των συνόρων της