Το τελικό κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά ζητά η ΝΔ

Δεύτερο γύρο επιθέσεων στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος. Μετά τον χαρακτηρισμό «κυβέρνηση αποστασίας», ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων συνέχισε σε υψηλούς τόνους την κριτική του, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία καταρρέει αν δίνεται το δικαίωμα στη γειτονική χώρα να αυτοπροσδιορίζεται.

«Άκουσα τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό που ισχυριζόμαστε εμείς, είπε ότι είναι «δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδονικός λαός», τότε γιατί γίνεται η συμφωνία;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως μόνον με την αναφορά αυτή του υπουργού καταρρέει η συμφωνία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, απαντώντας, πως η συμφωνία δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.

«Οι συμφωνίες δεν μπορούν να ρυθμίσουν θέματα λαού ή έθνους», υποστήριξε και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, αλλά τι δεν είναι στο βαθμό που θίγουν την δική μας ταυτότητα και πώς αυτό ξεκαθαρίζεται ρητά στη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο με τη συμφωνία των Πρεσπών οδηγούμαστε στον οριστικό ενταφιασμό οποιασδήποτε διεκδίκησης μειονότητας με ρητή δέσμευση του γειτονικού κράτους.

«Στα θέματα ταυτότητας μπορούμε να επέμβουμε μόνο εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και ιστορία. Δεν είναι θέμα της συμφωνίας η αναγνώριση λαού, οι συμφωνίες αφορούν ιθαγένεια και εθνότητα όχι λαό», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ επιμένει να ζητά το τελικό κείμενο του τροποποιημένου Συντάγματος των Σκοπίων, καθώς και την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.