Τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα βάλει ο Βέμπερ

Αποφασισμένος να θέσει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Βαυαρία, ο κ. Βέμπερ δήλωσε πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό» είπε.

Παράλληλα, τόνισε πως όλοι θέλουν καλές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Άγκυρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ένταξη στους κόλπους της Ένωσης.

«Αν γίνω πρόεδρος της Επιτροπής, τότε θα αναθέσω στα γραφεία στις Βρυξέλλες να τερματίσουν τις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε καταχειροκροτούμενος.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν επισήμως το 2005, όμως έκτοτε η Τουρκία έχει κλείσει μόνον ένα από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να θεωρεί στρατηγικό στόχο την ένταξη στην ΕΕ, όμως ταυτόχρονα έχει διαμηνύσει πως δεν δεσμεύεται προς αυτήν την κατεύθυνση.