Το τερμάτισε ο Σκοπιανός «Η Συμφωνία των Πρεσπών μας αναγνωρίζει τη «μακεδονική» ταυτότητα,

Κατά τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, στο Πόζναν της Πολωνίας, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Μπόικο Μπορίσοφ συζήτησαν τη συμφωνία Καλής Γειτονίας.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός κάλεσε τον Ζάεφ την 1η Αυγούστου να παραβρεθεί στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ και να καταθέσει στεφάνι, μια ημέρα που σηματοδοτεί την υπογραφή της συμφωνίας με τη Βουλγαρία.

Την Τετάρτη, ο Ζάεφ δήλωσε ότι ο Μπορίσοφ έκανε λάθος στο Σαράγεβο, γιατί η δήλωσή του περί «βορειομακεδόνα πρόεδρο», είναι αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εγγυάται τη μακεδονική ταυτότητα.

Το υπουργείο Εξωτερικών

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεν διόρθωσε τη δήλωσή του, ωστόσο σε σημείωμά του στο Twitte αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας (και όχι στον «βορειομακεδόνα» πρόεδρο).

Στο εγχειρίδιο του υπουργείου Εξωτερικών της «Βόρειας Μακεδονίας «αναφέρεται ότι βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο χαρακτηρισμός για τον πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας είναι «Μακεδόνας» και όχι «Βορειομακεδόνας».

Επίσης, ποτέ δεν λέμε «βορειομακεδονική» τη γλώσσα, το έθνος, τον πολιτισμό, αλλά «μακεδονική» γλώσσα, «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονικός πολιτισμός», όπως σημειώνεται.

Πηγή: kanal5.mk και echedoros-a.gr