Θερμή «NAVTEX» με Τουρκικές Ναυτικές Βολές … Μεταξύ Ψαρών, Σκύρου & Ευβοίας! (Video)

Ασκήσεις με πυρά για το μεγαλύτερο μέρος της θερινής περιόδου που απομένει στο Κεντρικό Αιγαίο ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τουρκία.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης με NAVTEX που εξέδωσε (724/17). Δεσμεύεται μια περιοχή μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Ευβοίας, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, αν και παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, καθώς περιλαμβάνει εκτάσεις μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων.

Η περιοχή δεσμεύεται για την περίοδο 24-27 Ιουλίου και στις 31 Ιουλίου. Επίσης, ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 1-3, 7-10, 14-17, 21-23, 28 και 29 Αυγούστου.

Η γεωγραφική έκταση συμπίπτει σε πολύ σημαντικό βαθμό με μια περιοχή την οποία η Αγκυρα διατηρεί δεσμευμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εν είδει μόνιμου πεδίου βολής.

20160310-SNMCMG2-AS PART OF EX. ARIADNE 2016, PHOTEX WAS CONDUCTED BTW SNMCMG2 UNITS AND GREEK NAVY IN IONIAN SEA-10MAR2016-Photo by F.SEZGIN (SNMCMG2 Staff)

Η τουρκική NAVTEX πρακτικά παραβιάζει ένα από τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (MOE)που είχαν συμφωνηθεί προ αρκετών ετών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για ένα άτυπο μεν, ουσιαστικό δε, μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων μέσα στη θερινή περίοδο…. Μόνο η Αθήνα το τηρούσε!

Η δέσμευση καθαυτή δεν προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς δεν αποτελεί πρωτόγνωρη κλιμάκωση…Αφού η Τουρκία εκδίδει NAYTEX καθημερινά !

Το θέμα είναι όμως τι θα συμβεί αν η Τουρκία κάνει πράξεις τις απειλές και αρχίσει βολές εντός των Πειοχων που έχει δεσμεύσει ,η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αυτό θα φέρει κλιμάκωση»

Αν όμως δεν αντιδράσει στις τυχόν βολές  θα έχουμε χάσει και τυπικά την Κυριαρχία στο Αιγαίο…Τι θα αποφασίσει το ΓΕΕΘΑ δεν γνωρίζουμε!!