Οι θέσεις του Γ. Χατζημαρκάκη για το θέμα των Σκοπίων!

54c8c67f-39b6-4244-be46-23f8a0a422b8

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι ευρωβουλευτής που εκλέχτηκε στη Γερμανία από Γερμανούς ψηφοφόρους, δύο φορές 2004 και 2009. Κι όμως δούλεψε για την Ελλάδα, χωρίς να είναι Έλληνας ευρωβουλευτής. Δούλεψε για την Ελλάδα περισσότερο από τους Έλληνες ευρωβουλευτές. 


Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-ΠΓΔΜ.

Οι “Έλληνες, Ευρωπαίοι Πολίτες” επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση των Ελληνίδων και των Ελλήνων πολιτών στις δημόσιες υποθέσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και την ανάδειξη και προάσπιση των συμφερόντων της Ελληνικής Πολιτείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή Κοινότητα.

Οι θέσεις Γ. Χατζημαρκάκη για το θέμα των Σκοπίων!

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης περιοδεύει στην Βόρεια Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας ένα κόκκινο διώροφο πούλμαν, αγγλικού τύπου, γυρίζει εδώ και ημέρες όλη την Ελλάδα. Επόμενοι σταθμοί του η Έδεσσα, Νάουσα και Βέροια!

Με αφορμή αυτήν την περιοδεία, σας στέλνουμε τις θέσεις του κ. Χατζημαρκάκη για τα Σκόπια.

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ως νυν Ευρωβουλευτής είναι Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-ΠΓΔΜ και απέστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, την έκθεση της Επιτροπής.

Η έκθεση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει:

  • Στην χώρα δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου (περιγράφοντας συγκεκριμένα περιστατικά)
  • Την επιδείνωση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες, αλλά και τη δημιουργία προβλημάτων ανάμεσα στις εθνότητες της χώρας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του «το πρόγραμμα «Σκόπια 2014», ένα πρόγραμμα με την στήριξη της κυβέρνησης για την ανέγερση μνημείων που απεικονίζουν προσωπικότητες της ιστορίας της χώρας έχει ήδη δεχτεί σφοδρές κριτικές ότι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία με εθνικιστικό τρόπο και δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων. Σ
  • υγκεκριμένα: «Η Ελλάδα και η Βουλγαρία συνεχώς προκαλούνται, με τους ιστορικούς τους ήρωες να τους οικειοποιούνται στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος (για παράδειγμα, το άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ ή τα κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φίλιππου και του Αριστοτέλη που προορίζονται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων). Αν η ΠΓΔΜ επιμείνει σε αυτές τις ιστορικές διαμάχες, θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
  • Η έκθεση της Επιτροπής προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς καταλήγει “πιστεύω, ότι ένα ισχυρό μήνυμα πρέπει να σταλεί στον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ανάκληση του καθεστώτος της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ και να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, όταν, τόσο η χώρα όσο και η ΕΕ είναι έτοιμες».