Τι ακριβώς υπογράψαμε …Αγορά 2 φρεγατών Belh@rra το 2026 για 2,4 δις ευρώ;

Η Γαλλική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η ναυπηγική βιομηχανία Naval Group, κατασκευάστρια των φρεγατών, έχει προσδιορίσει το κόστος δύο Belh@rra στα 1,2 δισ. ευρώ…Χωρίς  όμως Οπλικά συστήματα

Η δαπάνη αυτή αφορά τα δύο πλοία επιφανείας χωρίς οπλικά συστήματα, η προσθήκη των οποίων θα ανεβάσει το κόστος αγοράς για την Ελλάδα στα 2-2,4 δισ. ευρώ. και σίγουρα θα κινηθεί υψηλότερα !

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει μεταφέρει την πρόθεσή του να βοηθήσει την Ελλάδα για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο τραπεζικό δανεισμό.

Οι λεπτομέρειες και κυρίως το επιτόκιο του δανεισμού μένει να αποσαφηνιστούν. Στην ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ωστόσο ότι πρέπει να βρουν κονδύλια ύψους 150-200 εκατ. τον χρόνο για να εξυπηρετηθεί ο τραπεζικός δανεισμός.

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν περισσεύει σχεδόν τίποτα για τις φρεγάτες Belh@rra, αφού το συνολικό ετήσιο κονδύλι των 506 εκατ. ευρώ απορροφάται σχεδόν στο σύνολό του για εξοπλιστικά που ήδη υλοποιούνται

Να μην αναφέρουμε και κάποια 50 εκ ευρώ που το ΥΠΟΙΚ απαιτεί την περικοπή απο το ΥΠΕΘΑ

. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Προϋπολογισμό του 2019 που έχουν εγκρίνει οι δανειστές απομένει ένα μικρό ποσό περίπου  μόνο περί τα 15 εκατ. ευρώ, το οποίο  θα διατεθεί για πυρομαχικά.

Όμως αν υπογράψαμε χθες το προσύμφωνο για την αγορά δυο Φρεγατών που δεν υπάρχουν καν  ..Αλλά όλα είναι στο χαρτί και με πιθανό χρόνο παράδοσης το 2026 και βλέπουμε …Στη Μεσόγειο θα έχουν αλλάξει όλα και όποιος δεν το βλέπει κοιμάται ορθός !

Η Τρικυμία που έρχεται φάνηκε  και από την Χθεσινή απόφαση της ΕΝΙ να μην συμμετάσχει στην Γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της Κύπρου εφ όσον υπάρχουν πολεμικά στη περιοχή

Αν κάποιοι πιστεύουν οτι θα αντιμετωπίσουμε τον Τουρκικό Στόλο με Φρεγάτες 30 ετών και χωρίς αντιαεροπορική προστασία στην Ανατολική Μεσόγειο  …Δεν  γνωρίζουν απο επιχειρήσεις και μάλλον δεν πρόκειται να επιχειρήσουν!

Ούτε τα μαχητικά μας μπορούν  να επιχειρούν τόσο μακριά από τις Βάσεις τους χωρίς έξτρα δεξαμενές καυσίμων !

Χρειαζόμαστε Πολεμικά Σκάφη σήμερα στη Μεσόγειο και όχι μετά από χρόνια …Για όσους δεν το έχουν καταλάβει η Μεσόγειος θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια ίσως και νωρίτερα  και τότε που ο Τούρκος θα έχει το ποδάρι του δεν τον βγάζεις με τίποτε …Πολύ περισσότερο με αποφάσεις χαρτογιακάδων του ΟΗΕ


Διάφορα Άρθρα