Η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο χάρη σε συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, καθορίζοντας τον περιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και των δύο χωρών
Η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο ξεχωριστές διαπραγματεύσεις την Τετάρτη μετά από συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Φιλεζ Αλ Σαράτζ, υποστηριζόμενου από την κυβέρνηση της Λιβύης, στην Κωνσταντινούπολη.
Μία από τις συμφωνίες ήταν εξαιρετικά σημαντική καθώς επέτρεψε στην Τουρκία να εξασφαλίσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο, αποτρέποντας ταυτόχρονα κάθε τετελεσμένο γεγονός από άλλα περιφερειακά κράτη.
Σύμφωνα με δήλωση της Προεδρικής Διεύθυνσης “Επικοινωνιών”, οι δύο χώρες υπέγραψαν δύο συμφωνίες μετά τη διήμερη συνάντηση των ηγετών.
Το πρώτο μνημόνιο συμφωνίας αφορά την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, ενώ το δεύτερο αφορά τον περιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οι δύο αυτές συμφωνίες στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας και των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε η δήλωση.
“Η σημερινή συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Εθνική Κυβέρνηση της Συμφωνίας στη Λιβύη είναι μια ευρύτερη εκδοχή της προηγούμενης συμφωνίας-πλαισίου στρατιωτικής συνεργασίας μας, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας για την υποστήριξη της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη”, δήλωσε ο διευθυντής των “επικοινωνιών” της Τουρκίας Fahrettin Altun και Μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν μετά την υπογραφή των συμφωνιών.
Στέλνοντας μια σειρά από tweets από τον επίσημο λογαριασμό του Twitter, ο Altun δήλωσε ότι η συμφωνία θεσπίζει “εκπαίδευση και εκπαίδευση, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας”.
“Είμαστε σίγουροι ότι θα βελτιώσουμε μαζί την κατάσταση ασφαλείας για τον λαό της Λιβύης”, πρόσθεσε. Η σταθερότητα στη Λιβύη είναι κρίσιμη
Ο Altun προέτρεψε επίσης άλλους παράγοντες να ακολουθήσουν τα βήματα της Τουρκίας για να προσφέρουν υποστήριξη στη κυβέρνηση της Λιβύης.
“Η σταθερότητα της Λιβύης είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια των Λίβυων , την περιφερειακή σταθερότητα και την πρόληψη της διεθνούς τρομοκρατίας. Συνεργαζόμενη στενά με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, η Τουρκία θα συνεχίσει να βοηθά τη Λιβύη σε όλους τους τομείς”. υποστηρίζοντας μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης.
Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση της ναυτιλίας έχει παράσχει ένα νομικό πλαίσιο για την πρόληψη κάθε τετελεσμένου γεγονότος από τα περιφερειακά κράτη.
Συνεπώς, έχουν αποφευχθεί οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη μέρους της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας που ανήκει στη Λιβύη, η οποία ανέρχεται σε περίπου 39.000 τετραγωνικά μέτρα από το 2011, εκμεταλλευόμενη την πολιτική κρίση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Η συμφωνία επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία και η Λιβύη είναι τώρα γείτονες της θάλασσας. Η οριοθέτηση ξεκινά από τη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας Fethiye-Marmaris-Kaş και εκτείνεται στην ακτή της Λιβύης του Derna-Tobruk-Bordia.
Η συμφωνία για τη θαλάσσια οριοθέτηση αναγνωρίζει επίσης τα δικαιώματα της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της (ΑΟΖ) που εκτείνεται στα νοτιοανατολικά της νήσου Κρήτης, αποτρέποντας τυχόν παράνομες προσπάθειες περιορισμού της ΑΟΖ της χώρας στη Μεσόγειο σε έκταση 41.000 τετραγωνικών μέτρων.
Συνεπώς, η συμφωνία παροτρύνει επίσης άλλους περιφερειακούς παράγοντες – το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, την Ελλάδα και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – να διαπραγματευτούν με την Τουρκία για οποιοδήποτε έργο αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η προτεινόμενη διαδρομή για τον αγωγό αυτό διέρχεται από την ΑΟΖ της Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίζεται και πάλι από τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση που υποστηρίζει το U.N. στην Τρίπολη.
Τον Μάρτιο του 2019, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τον προτεινόμενο αγωγό EastMed στο Τελ Αβίβ με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Εκτιμάται ότι το σχέδιο 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διαρκέσει αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί και να παραδώσει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Σχόλιο : O Έλληνας ΥΠΕΞ που παίζει μπάλα στην Αλβανία και στα Σκόπια την ώρα που η Ελλάδα καίγεται στη κυριολεξία ;