Τι ανέφερε ο ΥΕΘΑ για την «MDCA»…Στο τραπέζι & η προμήθεια των Ενόπλων Θεριστών «MQ9»

«Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Θα κλείσω καταθέτοντας λίγα στοιχεία σχετικά με την αύξηση του αμυντικού αποτυπώματος των ΗΠΑ συνεπεία τόσο της MDCA, αλλά και της αναβαθμισμένης στρατηγικής σχέσης το τελευταίο διάστημα. Την τελευταία διετία λοιπόν -και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ουκ αμελητέες δυσκολίες ιδίως όσον αφορά ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις- προσέξτε τι έγινε μεταξύ άλλων:

Ø  Αναπτύχθηκαν τμήματα της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο για ένα εξάμηνο κατ’ έτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά για συνεκπαιδεύσεις.

Ø  Συμφωνήθηκε η χρήση της Σούδας ως μόνιμης έδρας του μεγάλου αμερικανικού πλοίου υποστήριξης “Hershey Woody Williams”.

Ø  Έγινε πληθώρα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στην Ελλάδα. Μόνο στο α’ τετράμηνο του 2022 προέκυψαν πάνω από 25 συνεκπαιδεύσεις μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ø  Αναπτύχθηκαν αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη μέσω του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Προκύπτει όλο και αυξανόμενος αριθμός κατάπλου αμερικανικών πλοίων, καθώς και προσγειώσεων ή απογειώσεων αμερικανικών αεροσκαφών κατά τη διενέργεια ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων αλλά και λοιπών δραστηριοτήτων από ελληνικές βάσεις.

Ø  Και βέβαια αυξήθηκαν κατά πολύ τα έργα υποδομών που υλοποιούνται με αμερικανική χρηματοδότηση της περιοχής που περιλαμβάνονται στην MDCA.

Σύντομα θα γίνει μεταστάθμευση αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου  των λεγόμενων UAVs, με μεγάλη εμβέλεια εποπτείας από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Λιβύη.

Υπήρχαν, είχαν εγκατασταθεί στη Λάρισα στο πλαίσιο των ευχερειών της πρώτης MDCA για λόγους επιχειρησιακούς των Αμερικανών.

Έφυγαν για αλλού κι επανέρχονται τώρα για να εγκατασταθούν με προοπτική ίσως και μόνιμης εγκατάστασης αυτών των αμερικανικών UAVs και φυσικά με ανοιχτή την εναλλακτική να προμηθευτεί και η χώρα μη επανδρωμένα αυτού του τύπου.

Θυμίζω ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας επανδρωμένο, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια εποπτείας χώρου απ’ αυτά που υπάρχουν στην αγορά. Προφανώς ήδη εκτελούνται νέα έργα υποδομών στη Λάρισα, στην αεροπορική βάση, με αμερικανική χρηματοδότηση, για να υποδεχθούν ξανά αυτά τα στοιχεία.

Μεταξύ των συνεκπαιδεύσεων είχαμε συμμετοχή προσφάτως των ΗΠΑ με αεροσκάφη από το αεροπλανοφόρο «Χάρρυ Τρούμαν» στη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 2022», άλλες ασκήσεις όπως η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων  «Ορίων ’22» εις την οποία συνεκπαιδεύτηκαν στοιχεία των Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, φυσικά και της Ελλάδας προσφάτως στην επικράτειά μας.

Έγιναν επίσης, συνεκπαιδεύσεις Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας πολλαπλές πάλι με το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρρυ Τρούμαν». Πάνω από εξήντα συνεκπαιδεύσεις για το προηγούμενο έτος, το 2021 που ήταν έτος εις το οποίο υπήρχαν και δυσκολίες λόγω πανδημίας. Οι δραστηριότητες εντατικοποιούνται.