Στην αποκάλυψη πως Γερμανία – Ελλάδα – Τουρκία συμμετείχαν σε τριμερή συνάντηση στον απόηχο της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέλιξη απρόσμενη δεδομένου του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών τελευταίο διάστημα με ευθύνη της γείτονος.
Η τριμερής έλαβε χώρα με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς, επιβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο για ρήξη με την Τουρκία και πρόκληση θερμού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και ως εκ τούτου θα επιλέξει την πολιτική του συμβιβασμού, ανοίγοντας ενδεχομένως τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως αποφάσεις.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς το επόμενο ραντεβού που δόθηκε προκειμένου να ξανασυζητηθεί η τουρκική παραβατικότητα είναι στα τέλη Αυγούστου.
Παρά την πίεση από την ελληνική πλευρά και την οξεία αντίδραση της Γαλλίας σε ό,τι αφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ακόμη με τη μορφή του κατεπείγοντος το ζήτημα επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα.
Σχόλιο:Όσοι στο Ελληνικό ΥΠΕΞ πιστεύουν οτι υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση με την Τουρκία ...Αρκεί να ρίξουν μια ματιά στις δηλώσεις του Ερντογάν ,αμέσως μετά την συνεδρίαση του Τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου
Αναφερόμενος στην απόφαση για την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί και όχι από εκκλησία.
«Το Τζαμί Αγία Σοφία που παρελήφθη σχεδόν κατεστραμμένη, μετατράπηκε σε ένα μνημείο που ανήκει σε μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Αγία Σοφία θα διατηρήσει την ιδιότητα πολιτισμικής κληρονομιάς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ανέφερε τα εξής:
«Εμείς αποφασίζουμε για θέματα που αφορούν την ελευθερία και τα δικαιώματα του Έθνους μας, με πρώτο το θέμα της Αγίας Σοφίας».