Τι σημαίνει η Υπογραφή για το «Κοινό Αμυντικό Δόγμα» με τα ΗΑΕ ;

Η Ελλάδα υπέγραψε  συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής  με τα ΗΑΕ σε ενδεχόμενη επίθεση από την Τουρκία …Που να επισημανθεί οτι  θα παραλάβουν 50 F-35  με ειδικό σύμφωνο-Πρωτόκολλο  από τις ΗΠΑ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων, θεωρούνται σύγχρονες και τεχνολογικά εξοπλισμένες με οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Η Πολεμική Αεροπορία τους διαθέτει 78 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AGM-88 HARM, AGM-65 Maverick, AIM-120 AMRAAM, AIM-9 Sidewinder και αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon, αλλά και 68 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000.

Σε μια στρατηγικής σημασίας κίνηση προχώρησε η Ουάσιγκτον καθώς αποφάσισε να επιτρέψει την πώληση 50 μαχητικών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία έτσι γίνονται η δεύτερη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που αποκτά τα υπερσύγχρονα μαχητικά, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ παραμένει η ένταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και η Ουάσιγκτον έχει αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 , αποφασίζει να ενισχύσει τα Εμιράτα με τα υπερσύγχρονα μαχητικά και μάλιστα μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι Ισραηλινοί, τα οποία έχουν αναδειχθεί στο αντίπαλο δέος της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική

Στα τέλη Αυγούστου, στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης και εν μέσω της διεξαγωγής ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα από το «Oruc Reis», τέσσερα F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταστάθμευσαν στην Κρήτη, όπου και παρέμειναν για δύο εβδομάδες συμμετέχοντας σε ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες συζήτησαν ακόμη και την  επ ‘ αόριστη παραμονή  των Μαχητικών  στη Βάση της Σούδας

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΑΕ διαθέτει 11 κορβέτες, ενώ η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι απέκτησε -πρώτη στον κόσμο- το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD της Lockheed Martin. Συνολικά, στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ υπηρετούν 100.000 άτομα.

Στα Εμιράτα είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για όλους τους άνδρες ηλικίας 18-30 ετών και η διάρκειά της είναι 16 μήνες. Μάλιστα, δαπανούν ετησίως περίπου το 5,6% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δυνάμεις.

Χάρη στον ενεργό και αποτελεσματικό στρατιωτικό τους ρόλο, οι Ένοπλες Δυνάμεις τους χαρακτηρίστηκαν από τον πρώην υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις «μικρή Σπάρτη».

Οι δύο Αρχηγοί διατηρούν πολύ στενή σχέση και μάλιστα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο πρώτος που είχε επισκεφτεί τον Έλληνα Αρχηγό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.