Τι σημαίνουν οι 3 Εκκαθαρίσεις του Στρατηγού Ακάρ στις ΤΕΔ;

 Απο τον Mehmet Ali Güller Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 18 Μαϊ 2020

Οι 3 εκκαθαρίσεις του Στρατηγού Ακάρ

Τι σημαίνει ο Υπνχος Τζαχίτ Γιαϊτζί, δυο μήνες πριν από τη συνεδρίαση του ΑΣΣ, με απόφαση του Παλατιού, να απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του Επχου του ΓΕΝ και να τεθεί υπό τις διαταγές του ΓΕΕΘΑ ;

Μεταξύ εκείνων που αντιτάχθηκαν στην απόφαση αξιολογώντας την ως «επιχείρηση FETO», υπάρχουν και εκείνοι που την ερμηνεύουν ως «το κεφάλι που δόθηκε στις ΗΠΑ, για  την υποστήριξη στη Λιβύη».

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την απόφαση, υπάρχουν αυτοί που λένε ότι «ο Γιαϊτζί τοποθετήθηκε ως ειδικός για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θ’ αρχίσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δύο χαρακτηριστικά του Γιαϊτζί
Τζαχίτ Γιαϊτζί
Αναμφίβολα, αυτά τα δυο χαρακτηριστικά του Υπνχου Γιαϊτζί παρέχουν τη βάση για αυτά τα σχόλια:
1.  Με την εφαρμογή των κριτηρίων του «FETÖmetre» που εφαρμόστηκε στο ΤΠΝ, επέφερε μεγάλο χτύπημα στην οργάνωση και μπήκε στο στόχο των FETÖ. (Φυσικά, το ερώτημα είναι γιατί αυτά τα κριτήρια του Υπνχου Γιαϊτζί δεν εφαρμόστηκαν στους άλλους Κλάδους και ορισμένοι κατάλογοι που καταρτίστηκαν σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, καθυστέρησαν στην έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας…)

2. Ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας «οριοθέτησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας» με τη Λιβύη. Ο Πρόεδρος Ερντογάν σε μια ομιλία του, ανακοίνωσε το όνομά του, επαίνεσε τον Υπνχο Γιαϊτζί και δήλωσε ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας της Λιβύης, λέγοντας: «Οι εκθέσεις που προετοίμασε, οι χάρτες, τα άρθρα και τα βιβλία που έγραψε, είναι μπροστά μας».

Ωστόσο, παρά τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί η αλλαγή καθηκόντων του Γιαϊτζί, στο πλαίσιο των σχολίων που έχω συνοψίσει παραπάνω.

Η επιθυμία του Ακάρ να είναι «ο μόνος άνθρωπος»

Η αλλαγή καθηκόντων του Υπνχου Τζιχάτ Γιαϊτζί είναι η 3η εκκαθάριση του ΥΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ, αισθανόταν ενοχλημένος με την προβολή του Γιαϊτζί, αλλά στην πραγματικότητα ο Ακάρ αισθάνονταν άβολα, με κάθε εικόνα που δεν αντιπροσώπευε το «Νο 1».
Γι’ αυτό το λόγο ο Ακάρ, εμπόδισε τον Υπνχο Γιαϊτζι, να προαχθεί στο βαθμό του Αντιναυάρχου στο ΑΣΣ του 2019. Τώρα, με πρόσχημα μιας έρευνας, δύο μήνες πριν από το ΑΣΣ, τοποθετώντας τον υπό το ΓΕΕΘΑ και τον εμποδίζει στο να προαχθεί και  ανοίγει το δρόμο  για αποστρατεία / παραίτηση !
Ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έγινε ΥΕΘΑ από τον Ερντογάν μετά από Α/ΓΕΕΘΑ, θέλει να γίνει «μόνος άνθρωπος» στη δομή του στρατού.
Άκσακαλλι: Η 1η εκκαθάριση του Ακάρ
Ζεκάϊ Άκσακαλλι
Πριν από την εκκαθάριση του Υπνχου Γιαϊτζί, σημειώθηκαν δύο ακόμη εκκαθαρίσεις για παρόμοιους λόγους:

Ο Δκτής των Ειδικών Δυάμεων Ζεκάϊ Άκσακαλλι, ο οποίος πολέμησε ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά τις ώρες που ο Χουλουσί Ακάρ «κρατήθηκε» από τα μέλη των FETO, εκκαθαρίστηκε και τοποθετήθηκε σε περισσότερο παθητικά καθήκοντα, ως Δκτής στο 2ο ΣΣ.
Ο Ακάρ ενοχλήθηκε με τον Άκσακαλλι για δυο λόγους:

1. Ο Άκσακαλλι στην κατάθεσή του σχετικά με την απόπειρα του πραξικοπήματος, λέγοντας: «Στις ΤΕΔ σε κατάσταση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης, δίδεται διαταγή στο προσωπικό να μην εγκαταλείψει το στρατόπεδο. Αυτή η διαταγή αν δίνονταν στις 15 Ιουλίου, θα αποκαλύπτονταν η απόπειρα του πραξικοπήματος», κατηγόρησε τον Ακάρ !

2.Στη συνέχεια ο Άκσακαλλι ηγήθηκε της επιχείρησης του Τουρκικού στρατού «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία και προβλήθηκε πολύ στο προσκήνιο.

Ο Ακάρ ενοχλήθηκε απ’ αυτή τη «δημοτικότητα». Η προβολή της φωτογραφίας του Άκσακαλλι, που με τις διόπτρες παρακολουθούσε την εξέλιξη της επιχείρησης και με τον τίτλο στις εφημερίδες «ο ηρωικός Δκτής», ενόχλησε τον Ακάρ.
Τεμέλ: Η 2η εκκαθάριση του Ακάρ
Ισμαήλ Μετίν Τεμέλ
Ένα από τα εξέχοντα ονόματα στον αγώνα ενάντια στην απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν ο Ισμαήλ Μετίν Τεμέλ. Ο Τεμέλ όπως και ο Άκσακαλλι ήταν ένα από τα  ονόματα των Δκτών που προβάλλονταν περισσότερο, για τις επιχειρήσεις στη Συρία. Ήταν Δκτής στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Οι φωτογραφίες του που αντικατοπτρίζονται στις εφημερίδες με τον υπό τις διαταγές του Διοικητή Ταξιαρχίας Μουσταφά Μπαρούτ, ο οποίος είχε «στήσει τη σημαία στον Αφρίν», προκάλεσε ενόχληση στο ΥΕΘΑ.

Ο Τεμέλ, όπως και ο Γιαϊτζί, με απόφαση του προέδρου τοποθετήθηκε σε ένα παθητικό καθήκον (Δνση Επιθεωρήσεων και Αξιολογήσεων του ΓΕΕΘΑ). Ο Ταξχος Μουσταφά Μπαρούτ απεστρατεύθη κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΣ !

Ένας άλλος λόγος που ενοχλήθηκε ο Ακάρ από τον Τεμέλ, ήταν τα σχόλια του Τεμέλ για τις προαγωγές μετά τις 15 Ιουλίου και ότι ο Τεμέλ δεν έδωσε ζωηρό αγώνα ενάντια στην απόπειρα του πραξικοπήματος.
Το πραγματικό πρόβλημα
Αναμφίβολα, η υπεροχή ορισμένων διοικητών που υπερβαίνει την ιεραρχία, ενδέχεται να μην θεωρείται καλή άποψη για τις παραδόσεις του ΤΕΔ. Η ενόχληση του Aκάρ απ’ αυτό μπορεί επίσης να θεωρηθεί φυσιολογική στο όνομα της τήρησης αυτής της παράδοσης.
Ωστόσο ο Ακάρ που υπηρέτησε ως Αρχηγός του Επιτελείου, μέσα στο στρατό, με την πολιτική στήριξη των Γκιουλενστών, συγκροτήθηκε μια ομάδα η οποία στη συνέχεια έκανε την απόπειρα του πραξικοπήματος και που στο παρελθόν, αυτοί που έδωσαν πολιτική υποστήριξη σε αυτήν την ομάδα, τη μετέτρεψαν σε ευκαιρία, να συρρικνώσουν τη δομή του Τουρκικού στρατού και να τη χωρίσουν σε υπουργεία, που δεν έχουν αφήσει κάτι σαν παράδοση ούτως ή άλλως!

Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα πέρα από την εκκαθάριση του Aκάρ, που πηγάζει από το «ένας άνθρωπος», με στόχο να καθαρίσει τα ίχνη της «εσωτερικής συζήτησης τω ΤΕΔ της 15ης Ιουλίου».

Αυτό είναι το σημείο που πρέπει να ανησυχούμε, για τη διαδικασία που ο Τουρκικός στρατός, προσπαθεί να εξαλείψει το χαρακτηριστικό ότι είναι ο στρατός της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης…

Σχόλιο: Δεν είναι λίγοι αυτοί στην Τουρκία που λένε οτι ο Ερντογάν τον προετοιμάζει για διάδοχό του  ,ώστε να καλύψει τους δικούς ανθρώπους ...


Διάφορα Άρθρα