Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο – Νετανιάχου για το Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε, την Τρίτη (14/01, τοπική ώρα) πως ο Μάικ Πομπέο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, ανέφερε:

«Ο υπουργός, Μάικ Πομπέο, και ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησαν τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις σχετικά με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή».
Στις 5 Ιανουαρίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), ειδικότερα τον εμπλουτισμό ουρανίου σε αποδεκτά επίπεδα.

Η πυρηνική συμφωνία υπογράφηκε το 2015 από το Ιράν, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς και έπληξαν το Ιράν με κυρώσεις εν μέσω αιτημάτων των άλλων υπογραφόντων για τη διαφύλαξη της συμφωνίας.

Σε κοινή δήλωσή τους, την Τρίτη (14/01), η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της πυρηνικής συμφωνίας.

Η Ρωσία αντιτίθεται σε αυτό το σενάριο, ενώ ο Καναδάς έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επανένταξη της Τεχεράνης στην εφαρμογή της συμφωνίας.


Διάφορα Άρθρα