Την Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017, τελέσθηκε στην Αθήνα με κάθε μεγαλοπρέπεια η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς πεσόντες της Ελληνικής τότε Β. Χωροφυλακής και της Αντιστασιακής οργάνωσης «Χ»», κατά τις αιματηρές μάχες των «Δεκεμβριανών» του 1944 εναντίον των κινηματιών του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ του ΚΚΕ.
Την εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών και Σωμάτων Ασφάλειας Αθηνών, στο ιστορικό χστρατώνα του Συντάγματος Χωρ/κης Μακρυγιάννη. Πολύς κόσμος προσήλθε και φέτος δίνοντας βροντερό «παρών», ανάβοντας ένα κερί για τη θυσία των Χωροφυλάκων που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής ανταρσίας του «κόκκινου Δεκέμβρη» του 1944.
Παρευρέθησαν πολλοί Απόστρατοι της Χωροφυλακής και Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημαντική ήταν και η παρουσία του γιού του τότε Διοικητή του Συντάγματος Μακρυγιάνη Ανδρέα Σαμουήλ, ο οποίος κατέθεσε στέφανο στη μνήμη του Ήρωα Πατέρα του Γεωργίου Σαμουήλ.
Αφού τελείωσε η Θεία λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγ. Γεωργίου και το Ιερό μνημόσυνο με το τρισάγιο στους πεσόντες ακολούθησε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από τον Αντιστράτηγο ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας κ. ΚΟΝΤΑΡΙΔΗ Χρήστο.
Ο ομιλητής έκανε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της μάχης των Αθηνών. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις του ΕΛΑΣ που έκανε σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα των Αθηνών και υπογράμμισε τη σημασία της θυσίας των 162 πεσόντων ανδρών της Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη για να μην επιβληθεί η κομμουνιστική δικτατορία που ήθελε δια των όπλων, να επιβάλει το ΚΚΕ.
Εξήρε τη θυσία τόσο της Χωροφυλακής , αλλά και την προσφορά των πεσόντων ανδρών της Αστυνομίας Πόλεων. Στηλίτευσε παράλληλα και την αδιαφορία της επίσημης Πολιτείας απέναντι σε εκείνα τα Ελληνόπουλα που έδωσαν τότε τη ζωή τους και η οποία Πολιτεία σήμερα «ξεχνά» τη θυσία τους και τον επίσημο εορτασμό της μάχης του Μακρυγιάννη.
Αναφέρθηκε επίσης στις ομηρίες χιλιάδων αμάχων και τη δολοφονία που υπέστησαν από την ΟΠΛΑ στο Περιστέρι και την Ούλεν. Κλείνοντας το λόγο του, κάλεσε όλους τους Έλληνες να μη ξεχάσουν τη θυσία της Χωροφυλακής που κράτησε όρθια τη σημαία της πατρίδας μας.
Έπειτα σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιστράτηγος ε.α κ. ΡΟΖΗΣ Βασίλειος πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Αθηνών. Αναφέρθηκε στις λαμπρές σελίδες δόξας που έγραψε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη το 1944. Χάρη στην ηρωική θυσία των εθνικών δυνάμεων ναυάγησαν τα σχέδια του ΚΚΕ για κατάληψη της εξουσίας.
Και οι δύο ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν το τέλος των ομιλιών τους.
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.