Όταν το ΓΕΣ Τίμησε το Στρατηγό Κόρκα …Τον Ζωντανό Θρύλο των Ειδικών Δυνάμεων κατά την Περίοδο «1941-49»

 

Απονομή Πλακέτας απο τον Α/ΓΕΣ στον Στρατηγό  που πολέμησε για μια δεκαετία …

Πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΣ, την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, ομιλία του επιτίμου Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, Αντιστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Κόρκα.

????????????????????????????????????

Η ομιλία του Στρατηγού επικεντρώθηκε σε γεγονότα και καταστάσεις που βίωσε από την πρώτη μέρα εισαγωγής του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, έως και την αποστρατεία του.

????????????????????????????????????

Κατάμεστη η αίθουσα απο Αξιωματικούς στο ΓΕΣ παρακολουθούν την Ομιλία του Στρατηγού που μετέφερε τα Πολεμικά Γεγονότα της Εποχής τους στους νεώτερους…

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνου Κόρκας Ζωντανός θρύλος του Στρατού μας , αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού και αποστρατεύτηκε το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου.

Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941) , της Β. Αφρικής (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις της περιόδου 1947 – 49 όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.

Τιμήθηκε με πλήθος Ηθικών Αμοιβών, μερικές από τις οποίες είναι:

Προαγωγή επ΄ ανδραγαθία.
-Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας (εξάκις).
-Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως (επτάκις).
-Μετάλλιο Εξαιρέτων  πράξεων (Τρις).
-Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας.
-Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

 

DSC7781

Ο Στρατηγός ήταν Ένας από τους πρωταγωνιστές της Μάχης της Φλώρινας, ο Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας, σε ηλικία  ετών πια , βρέθηκε στη Φλώρινα και αφηγήθηκε περιστατικά από εκείνες τις ημέρες, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού για τη επέτειο  από τη Μάχη της 12ης Φεβρουαρίου 1949.DSC05291-1024x768

Αλλά και Στην Επέτειο της Μάχης του Λιτοχώρου  έδωσε το Παρών ο Στρατηγός όπου  συναντήθηκε  με τον Μοναδικό Επιζώντα  της Μάχης  που άρχισε το δεύτερο Αντάρτικο ...Ανθυπαστυνόμο Παπακωσταντίνου!

Υ.Γ

Στην εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη», την Κυριακή 16 Ιανουαρίου του 2022 , στις 11:30 το πρωί, στην ΕΡΤ2, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα δείτε

  • Τον  Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκας, ο τελευταίος εν ζωή Ιερολοχίτης. Ο θρύλος των Ενόπλων Δυνάμεων, στα 101 του χρόνια αφηγείται στην εκπομπή τη συναρπαστική ζωή του.

Σχόλιο: Οι Απόστρατοι της ΕΑΑΣ δεν τίμησαν το Στρατηγό σε σχετική εκδήλωση …Αλλά κάποιον Επίτιμο Α/ΓΕΣ γιατί …Παραιτήθηκε ,σημεία των Καιρών και αυτά !!Περισσότερα Άρθρα