Την επιστροφή των 18 Μιράζ 2000 EGM/BGM της 332 Μ στη Γαλλία …Αποφάσισε το ΥΠΕΘΑ!!!!

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, Ελλάδα και Γαλλία φαίνεται να συμφωνούν η μεν πρώτη στην επιστροφή αριθμού  αεροσκαφών Mirage 2000 στην δεύτερη, με αντάλλαγμα τη χαμηλότερη τιμή αγοράς των μαχητικών Rafale.

Το θέμα έγινε σήμερα γνωστό και στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων εαπο τον Έλληνα ΥΕΘΑ  στην ενημέρωση  παρουσία & των Αρχηγών

Το θέμα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτή την κίνηση από πλευράς Γαλλίας….Αν και οι Γάλλοι έχουν σε υπηρεσία  Μιράζ 2000 , Πιθανολογείται ότι ενδεχομένως οι Γάλλοι να σκέπτονται να βάλλουν στη αγορά μαχητικών και την   την Κύπρο, εξοπλίζοντας την με τα ελληνικά Mirage 2000 που θα της επιστραφούν…Αλλά τότε γιατί να μην γίνει διακρατική συμφωνία με την Κύπρο

Το πιθανότερο είναι το όλο εγχείρημα να αφορά τα 18 μαχητικά της έκδοσης EGM/BGM…Που όμως είναι Μαχητικά που φέρουν στρατηγικά όπλα ,αν και οι Γάλλοι θα τα πάρουν για ένα Κομμάτι ψωμί !

Τόσα χρήματα σκορπάμε δεξιά και αριστερά εδώ μας έπιασε η οικονομία ;…Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν μπλέκουν άσχετοι στο Άμυνας… 2,5 δις δίνουμε στους Γάλλους τα χρήματα για τα ανταλλακτικά μας έλειψαν ;

Το Mirage 2000 είναι Γαλλικής κατασκευής μονοθέσιο, μονοκινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και παντός καιρού.

Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Π.Α. το 1988 με τη Σύμβαση “Talos,” με βάση την οποία αγοράστηκαν 40 αεροσκάφη. Μεταξύ 1988 και 1992 παραδόθηκαν στην ΠΑ 36 Mirage 2000 EGM και 4 διθέσια Mirage 2000 BGM.

Είναι το πρώτο μαχητικό της ΠΑ που διαθέτει αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Στα ηλεκτρονικά του συμπεριλαμβάνονται δύο κύριοι Η/Υ, αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ψηφιακή μονάδα μεταβίβασης δεδομένων. Ακόμα διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 που θωρακίζει το αεροσκάφος από απειλές που προέχρονται τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος. Έχει την ικανότητα να φέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων.

Τα Ελληνικά Mirage 2000 μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους αέρος – αέρος Super 530/ Matra Magic. Xρησιμοποιούνται κυρίως σε αποστολές αναχαίτισης, αλλά και εναντίον πλοίων με τη χρήση πυραύλων AM-39 EXOCET.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης “Γεράκι”. Τα Ελληνικά Mirage 2000 φέρουν δίχρωμη παραλλαγή μπλε και γκρι.

  • Αλέξης Μαντζώρος

    «Το πιθανότερο είναι το όλο εγχείρημα να αφορά τα 18 μαχητικά της έκδοσης EGM/BGM…Που όμως είναι Μαχητικά που φέρουν στρατηγικά όπλα ,αν και οι Γάλλοι θα τα πάρουν για ένα Κομμάτι ψωμί !»

    Τα egm/BGM δεν φέρουν στρατηγικά όπλα…