Η κατάσταση γύρω από το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει ρευστή, καθώς τουρκικές πηγές που επικαλείται το Middle East Eye αναφέρουν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης δεν προτίθεται ούτε να εγκρίνει ούτε να απορρίψει τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία.
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική Λιβύη, εμφανίζεται να επιδιώκει την εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν διατηρούσε σκληρή στάση απέναντί της. Όπως αποκαλύπτεται, τον Απρίλιο, ο γιος του Χαφτάρ, Σαντάμ, πραγματοποίησε επίσκεψη-ορόσημο στην Άγκυρα, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας.
Την ίδια ώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ αποφάσισε, στις 2 Ιουνίου 2025, τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη μελέτη του παράνομου μνημονίου, χωρίς όμως να λαμβάνει οριστική απόφαση.
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η στάση αυτή είναι ένας πολιτικός ελιγμός χωρίς άμεσες συνέπειες, και σχετίζεται περισσότερο με εσωτερικές διαμάχες εξουσίας στη Λιβύη, παρά με στρατηγικές αποφάσεις σε επίπεδο διεθνούς δικαίου.
Ο Μπιλγκεχάν Οζτούρκ, του Global Institute for Strategic Research, δηλώνει ότι πρόκειται για κινήσεις τακτικής, καθώς τόσο ο Χαφτάρ όσο και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, επιδιώκουν διεθνή ερείσματα.
Παράλληλα, η Τουρκία τηρεί στάση αναμονής, με πηγές να αναφέρουν ότι ενδεχομένως να επιδιώκει σταδιακή θεσμοθέτηση του μνημονίου μέσω διαφορετικών συνεργατών εντός της Λιβύης.
Η εξέλιξη αυτή διατηρεί το ζήτημα ζωντανό στο διπλωματικό πεδίο, ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις Άγκυρας – Τρίπολης – Τομπρούκ, καθώς επηρεάζουν άμεσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Μεσόγειο.