Τουρκία: Ενίσχυση του στόλου των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών σκαφών

Η Τουρκία σχεδιάζει να ενισχύσει τον στόλο της με δεκάδες οπλισμένα μη επανδρωμένα σκάφη, αποκάλυψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή καθέλκυσης της κατασκοπευτικής κορβέτας «Ufuk», η οποία ανήκει στις μυστικές υπηρεσίες.

«Με την εμπειρία που αποκτήσαμε με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ήδη ναυπηγούμε οπλισμένα μη επανδρωμένα πλοία. Τώρα εργαζόμαστε πάνω στα συστήματα με τα οποία αυτά τα σκάφη θα κυκλοφορούν σαν κοπάδι στις θάλασσες».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Αγκυρα επεξεργάζεται συστήματα τα οποία θα μπορούν να κατευθύνουν ταυτόχρονα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, μαζί με τα οπλισμένα μη επανδρωμένα σκάφη, σε συντονισμό από τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

«Το πλοίο “Ufuk” θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη συλλογή πληροφοριών για τη χώρα μας. Ας είναι καλορίζικο στη ΜΙΤ (σ.σ. μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας)», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην τελετή καθέλκυσης του συγκεκριμένου πλοίου παρέστη και ο διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας το συγκεκριμένο πλοίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΜΙΤ για να συλλέγει πληροφορίες «στην ξηρά, στις θάλασσες και τους αιθέρες». Παράλληλα υποσχέθηκε την αποστολή και δορυφόρου της ΜΙΤ στο Διάστημα! Κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε σε ναυπηγείο της περιοχής Τούζλα της Κωνσταντινούπολης, όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δείγμα πως η Αγκυρα δεν έχει κανέναν σκοπό υποχώρησης στο ζήτημα αυτό. «Η ασφάλεια της χώρας μας που περικλείεται από τρεις θάλασσες μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη προστασία της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Για την ασφάλειά της κάνουμε πολλά βήματα που ενισχύουν τον στόλο μας και αποκτά μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη».