Η Τουρκία φέρεται να απέρριψε την αγορά των αμερικανικών Patriot λόγω των ρωσικών S-400

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Τουρκία, τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, να απορρίψει την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400, το οποίο η Τουρκία υπολογίζει ότι είναι τρεις φορές φθηνότερα από τα αμερικανικά αντιαεροπορικά.

Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την πώληση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας Patriot μέχρι τα τέλη του 2019, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αρνηθεί την αγορά των S-400 της Ρωσίας, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενοι επίσημες τουρκικές πηγές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Ερντογάν ότι η Άγκυρα δεν ήταν ικανοποιημένη από την απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δώσουν στην Τουρκία το δάνειο που απαιτούνταν για την αγορά των Patriot ή να συμμετέχει σε μια κοινή παραγωγή του οπλικού συστήματος.

Νωρίτερα, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής του κύριου κρατικού φορέα που ασχολείται με την προμήθεια και παραγωγή όπλων, δήλωσε στο NTV ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε το περιεχόμενο και τα στοιχεία της πρότασης όπως είναι αυτή τη στιγμή. Οι προϋποθέσεις πρέπει να συζητηθούν, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να διευκρινιστούν και πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προσφερθεί να πουλήσουν τους Patriot και ότι «οι αντιπροσωπείες διαπραγματεύονταν».