Η Τουρκία έχει κατασκευάσει τείχος 764 χιλιομέτρων (475 μιλίων) στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, σύμφωνα με το Anadolu.
Ο τοίχος κατασκευάστηκε σε έξι τουρκικές επαρχίες – Sanliurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Mardin και Sirnak – προκειμένου να αποφευχθούν λαθρομετάναστες, λαθρεμπόριο και να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων με τη Συρία, η οποία έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011.
Το κύριο τμήμα του τείχους (564 χιλιόμετρα) χτίστηκε από το TOKI, το κρατικό γραφείο στέγασης, ενώ τα υπόλοιπα 200 χιλιόμετρα κατασκευάστηκαν από τις κυβερνήσεις των συνοριακών επαρχιών, αναφέρει το Anadolu.
Το σχέδιο για την κατασκευή ενός τοίχου 826 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία ξεκίνησε το 2015.
Επίσης γίνεται λόγος ότι η Τουρκία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή ενός τείχους μήκους 144 χιλιομέτρων κατά μήκος των ιρανικών συνόρων.
Το έργο του τείχους στα σύνορα περιλαμβάνει φυσικά, ηλεκτρονικά και προηγμένα επίπεδα τεχνολογίας.
Το φυσικό στρώμα περιλαμβάνει σπονδυλωτά τσιμεντένια τοιχώματα, διαδρομές περιπολίας, επανδρωμένους και μη επανδρωμένους πύργους και διαδρομές επιβατών.
Κατά μήκος του Τουρκικο-συριακού ορίου σχηματίζονται αρθρωτοί τοίχοι με κινητά τεμάχια επτά τόνων, πλάτους δύο μέτρων και ύψους τριών μέτρων. Τα μπλοκ έχουν επίσης συμπληρωθεί με σύρμα ξυραφιού ύψους ενός μέτρου.Ένα ηλεκτρονικό δίκτυο αποτελείται από στενά συστήματα επιτήρησης, θερμικές κάμερες, ραντάρ επιτήρησης εδάφους, τηλεπικοινωνιακά συστήματα όπλων, κέντρα εντολών και ελέγχου, συστήματα απεικόνισης γραμμής και σεισμικούς – ακουστικούς αισθητήρες.
Η προηγμένη τεχνολογίας του έργου περιλαμβάνει επιτήρηση ευρείας περιοχής, ανίχνευση οπτικών ινών με λέιζερ, ραντάρ παρακολούθησης για ανίχνευση drones, παρεμποδιστές και συστήματα φωτισμού μικρών αποστάσεων που ενεργοποιούνται από αισθητήρες