Στην απόφαση να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-57 ενδέχεται να προχωρήσει η Άγκυρα, αν τελικά η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση των F-35, «απαντώντας» στην αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τον Ερντογάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak , η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για την ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας, η οποία συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου, μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και την αγορά Su-57, των πιο κοντινών «ανταγωνιστών» των F-35.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Αγκυρα.
Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ μάλιστα απειλούν πλέον ανοιχτά με κυρώσεις την Τουρκία, καθώς θεωρούν ότι το συγκεκριμένο όπλο δεν είναι συμβατό με τις νατοϊκές άμυνες.
Πριν από μερικές ημέρες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επιλέξει όποιο στρατιωτικό αεροσκάφος επιθυμεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Πούτιν τόνισε ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει τα καλύτερα της κάθε κατηγορίες με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
To Su-57 πρόκειται για ένα βαρέος τύπου αεροσκάφος (με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 35 τόνους), όπως τα Su-27 και Su-47. Σχεδιάστηκε ως απάντηση στα αμερικανικά F-22 και F-35.
Διαθέτει στοιχεία απόκρυψης ίχνους. Σε αυτή τη λογική κινείται και η ενσωμάτωση των όπλων του σε 2 αποθήκες, εσωτερικά στην άτρακτο και σε ακόμη 2 θέσεις στις βάσεις των ημιπτερύγων.
Το σχήμα του είναι αρκετά πεπλατυσμένο, είναι δικινητήριο και διαθέτει όπως λέγεται 5 ραντάρ, (μεταξύ αυτών και στα χείλη προσβολής των πτερύγων), σε διάφορες ζώνες συχνοτήτων.
Το αεροσκάφος θα διαθέτει σύστημα θερμικής απεικόνισης “OLS-50M”, με δυνατότητες ανίχνευσης στόχων χαμηλού Η/Μ ίχνους, εξελιγμένη ζεύξη δεδομένων, εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου/συλλογής πληροφοριών (ELINT) καθώς και σύστημα ηλεκτρονικής “βοήθειας” (συνεργασίας) του πιλότου, ώστε να τον ελαφρύνει από κάποια καθήκοντα και να του επιτρέπει να συγκεντρώνεται στην αποστολή του.
Οι αποστολές που θα αναλαμβάνει το αεροσκάφος θα είναι τόσο αεροπορικής υπεροχής, όσο και αποστολές στη γραμμή μετώπου.