Τουρκικά αυτοκινούμενα Πυροβόλα «FIRTINΑ»…Κατέβασαν οι Τούρκοι στο νησί της Ίμβρου (φωτό)

Το  Τουρκικό οπλικό σύστημα ονομάζεται FIRTINA που σημαίνει Καταιγίδα.

Είναι τουρκικό αυτοκινούμενο πυροβόλο, με σωλήνα 155 χιλιοστών και δυνατότητα βολής (βεληνεκές) μέχρι 40 χιλιόμετρα. Υπάρχουν και κάποια βλήματα τα οποία μπορούν να φθάσουν και τα 54 χιλιόμετρα, αλλά δεν ξέρουμε αν τα έχει η Τουρκία.

Ενώ βρίσκεται εν κινήσει μπορεί να σταματήσει και να εκτελέσει βολή σε 30 δευτερόλεπτα και εν συνεχεία να ξεκινήσει. Έχει δυνατότητα να ρίξει μέχρι 8 βλήματα σε ένα λεπτό με το αυτόματο σύστημα γεμίσεως που διαθέτει.

Ωστόσο για παρατεταμένες βολές, όπως σε όλα τα πυροβόλα της κατηγορίας του, ο ρυθμός βολής, για να μην υπερθερμαίνεται ο σωλήνας, είναι 2 βλήματα το λεπτό.

Από την νήσο Ίμβρο, με το βεληνεκές τον 40 χιλιομέτρων, μπορεί να προσβάλει όλη τη Σαμοθράκη , ακόμη και το ανατολικό τμήμα της Λήμνου.

Όμως όταν μιλούν για τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947), που αναφέρονται στις αποστρατιωτικοποιήσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παραλείπουν να μας πουν ότι το ίδιο ισχύει και για την Ίμβρο και την Τένεδο.

Όμως και τα δύο αυτά νησιά είναι οπλισμένα σαν αστακός, που το βλέπει εύκολα κάποιος παρατηρητικός επισκέπτης μια και υπάρχουν στρατόπεδα και βαρείς οπλισμός διάσπαρτα παντού.

Ιδού λοιπόν και η απόδειξη νταλίκας, που έχει φορτωμένο στην πλατφόρμα της τανκ, που αποβιβάζεται μέρα μεσημέρι από το Ferryboat της γραμμής στην Ίμβρο. (Η λήψη της φωτογραφίας έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022).

Νταλίκα έχει φορτωμένο στην πλατφόρμα της τουρκικό άρμα μάχης, που αποβιβάζεται μέρα μεσημέρι από το Ferry Boat της γραμμής με προορισμό την Ίμβρο.

Η λήψη του φωτογραφικού ντοκουμέντου έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. Φωτογραφία από την Ίμβρο-Τένεδο: ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

hellasjournal.com