Τουρκικά ΜΜΕ: «Αιτία πολέμου» οι δηλώσεις της Ελλάδας για τα 12 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης

Τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής, πως η χώρα μας όχι μόνο θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά διατηρεί το δικαίωμά της να πράξει το ίδιο και στο Αιγαίο Πέλαγος, αποτελούν «κόκκινο» πανί για την Άγκυρα, που μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ξιφουλκεί σήμερα κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Τα περισσότερα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» και «πρόκληση» τις δηλώσεις του κ. Δένδια, για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, υπενθυμίζοντας με νόημα πως αποτελεί -στην περίπτωση του Αιγαίου Πελάγους- αιτία πολέμου.

Οι τίτλοι από τα προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα:

«Προκλητική προσέγγιση από την Ελλάδα! Η Τουρκία θυμίζει το casus belli» γράφει η Μιλλιέτ, σχολιάζοντας πως οι δηλώσεις Δένδια υπονομεύουν τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, πριν αυτές ξενικήσουν επίσημα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γενί Τσαγ, «παίρνει τα όπλα», υποστηρίζοντας πως : «Η απόφαση της Ελλάδας ξεκινά πόλεμο» και προβάλλοντας τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για επικείμενη αύξηση των χωρικών υδάτων νότια και Ν.Α. της Κρήτης.

«Αιτία πολέμου. Ακραία κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, λίγο πριν τις συνομιλίες» είναι ο τίτλος της Τακβίμ που αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για χωρικά ύδατα και ελληνική μειονότητα Ίμβρου και την απάντηση που έδωσε -σε σκληρό τόνο- το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.