Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του Λογιστηρίου του Κράτους της Τουρκίας, η ΜΙΤ ξόδεψε περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια για «δαπάνες μυστικών επιχειρήσεων».
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το παρατηρητήριο Nordic Monitor, τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η MIT εκτινάχθηκαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 92% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Το 2018 ο οργανισμός είχε 330 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά έχει γιγαντωθεί σε διάστημα δύο ετών, αυξάνοντας τον πλούτο της στα 2,4 δισεκατομμύρια και σημειώνοντας αύξηση 761% σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Κυβερνητικό έγγραφο δείχνει ότι η MIT ξόδεψε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο λίρες σε μυστικές επιχειρήσεις το 2020
Τα ποσά που εισρέουν στον οργανισμό είναι άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις μυστικές υπηρεσίες για να εκφοβίσει τους αντιπάλους της και να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι ξοδεύτηκαν 115 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς το 2020 και «κάηκαν» 65 εκατομμύρια δολάρια, σε άγνωστη δαπάνη. Το ίδιο ποσό εμφανίζεται και στην αποπληρωμή ακινήτων που κατέχει ο οργανισμός σε άλλη ενότητα της έκθεσης.
Ο ισολογισμός της MIT για το 2020 δείχνει ότι ο οργανισμός έχει συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο μέσα σε δύο χρόνια, ξεπερνώντας τα 32 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες .
Το 2020 η τουρκική υπηρεσία ξόδεψε 25 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό της, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δώσει στην υπηρεσία πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών με τροπολογία, η οποία μάλιστα καταργούσε όλους τους περιορισμούς που υφίστανται υπό κανονικές συνθήκες.
Αναλυτικά, η ΜΙΤ από το 2014 δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με το τι χρειαζόταν τα χρήματα και μπορεί να διεξάγει διαγωνισμούς για την προμήθεια όπλων σύμφωνα με τους δικούς της κανονισμούς.
Το ταμείο απλά παρέχει τα κεφάλαια, χωρίς αιτιολόγηση και ανεξάρτητα από το ποσό.
Πηγή: Nordic Monitor