Τουρκικό ΥΠΕΞ:Όχι σε μονομερή επέκταση των Χ.Υ – Έχουμε δικαιώματα στο Αιγαίο

Το βράδυ της Τετάρτης η ελληνική Βουλή επικύρωσε με 284 «ναι» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας, στο άκουσμα αυτής της είδησης ήρθε με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι τόνισε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος καταλήγουν στα νότια της Πελοποννήσου και «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το Αιγαίο Πέλαγος».

Ο Ακσόι αναφέρει ότι είναι σε όλους γνωστή η θέση της Τουρκίας ότι στο Αιγαίο επικρατούν «ειδικές συνθήκες» και δεν πρέπει να υπάρξει μονομερής επέκταση.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια φτάνει στα νότια της πελοποννησιακής χερσονήσου και δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο. Η Τουρκία έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες.

Η θέση της Τουρκίας ότι τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, καθώς και την πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα, τόσο της Τουρκίας όσο και τρίτων χωρών, είναι γνωστή από όλα τα μέρη. Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη».