Με μια ανάρτηση στη δική του πλατφόρμα Truth Social, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής, καλώντας Ισραήλ και Χαμάς να προχωρήσουν άμεσα σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
«ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ. ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ!!!», έγραψε με κεφαλαία, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές.
Η ανάρτηση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά τη νέα δημόσια έκκλησή του προς τις ισραηλινές αρχές να βάλουν τέλος στη δίκη κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ήρωα πολέμου», λόγω του ρόλου του στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.
Νετανιάχου: «Μαζί, θα κάνουμε τη Μέση Ανατολή ξανά μεγάλη»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανταπέδωσε τη στήριξη, ευχαριστώντας τον Τραμπ μέσω ανάρτησης στο X (Twitter):
«Thank you again, @realDonaldTrump. Together, we will make the Middle East Great Again!»
Η φράση παραπέμπει ευθέως στο γνωστό σύνθημα του Τραμπ «Make America Great Again» και αποτυπώνει τη συμμαχική σχέση των δύο ανδρών, που ενώνουν πλέον τις φωνές τους υπέρ της κατάπαυσης πυρός και της επιστροφής των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τη φονική εισβολή της Χαμάς.
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη σκιά της πίεσης Ουάσινγκτον
Η παρέμβαση Τραμπ έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ πιέζουν για άμεση εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αμάχων και την αποσυμφόρηση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Παρά την υποστήριξη, ωστόσο, η τελική συμφωνία καθυστερεί, με επίκεντρο τη διαφωνία για τον οδικό χάρτη και τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά κάθε πλευρά.














