Τρομακτική έκρηξη εντάσεως 3,9 Ρίχτερ από το «USS Gerald R Ford» (video)

Ένα εντυπωσιακό βίντεο από την δοκιμή “full shock” του USS Gerald R Ford, ενός από τα μεγαλύτερα και νεότερα αεροπλανοφόρα του πλανήτη, έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Η δοκιμή περιλάμβανε την πυροδότηση 18 τόνων εκρηκτικών σε απόσταση λίγων μέτρων από το μήκους 333 μ., ύψους 77 μ. και εκτοπίσματος 100.000 τόνων αεροπλανοφόρο που πλέει ανοικτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το USGS (United States Geological Survey) η έκρηξη μετρήθηκε ως ισχύος 3,9 Ρίχτερ 161 χλμ. ανοικτά των ακτών της Φλόριντα γύρω στις 16:00 τοπική ώρα την περασμένη Παρασκευή.

Η δοκιμή ήταν η πρώτη μιας σειράς προκειμένου να αποδειχθεί αν το αεροπλανοφόρο, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του, αντέχει ένα ισχυρό πλήγμα στη διάρκεια ναυμαχίας κι είναι η πρώτη του είδους της που διεξάγεται από το ΠΝ των ΗΠΑ σε αεροπλανοφόρο του.

Στόχος των “full shock” δοκιμών δεν είναι να πληγεί το σκάφος, αλλά να αξιολογηθούν τα ευάλωτα σημεία του στο σοκ και τις δονήσεις από πλήγματα που λίγο έλειψαν να πετύχουν το στόχο.

Το αεροπλανοφόρο φέρει αισθητήρες που μετρούν την επίπτωση της έκρηξης και με βάση τις μετρήσεις μπορούν να γίνουν βελτιώσεις προτού χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες ναυμαχίας.