Τσαβούσογλου για Αγία Σοφία: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί

Στην Αγία Σοφία και τη μετατροπή της σε τζαμί αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η χώρα του θα ενημερώσει την Unesco για τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν αναφορικά με την Αγία Σοφία, που προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε υπέρ της κατάργησης του διατάγματος του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, το απόγευμα της Παρασκευής.

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής.

Η επικεφαλής της UNESCO, Όντρει Αζουλάι, «λυπάται βαθιά για την απόφαση των τουρκικών αρχών, που ελήφθησαν χωρίς προηγούμενο διάλογο, να τροποποιήσουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας» ανέφερε ο ΟΗΕ σε δήλωσή του.

«Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλά»

Ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε και εναντίον της Ελλάδας σχετικά με το ότι δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα.

«Η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσα είναι η Ελλάδα. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα σίγησε το Αδδάν, βάζοντας τον κορονοϊό ως δικαιολογία. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για αυτό».
Πρόσθεσε ότι είχε εκφράσει την ανησυχία της στον Τούρκο πρέσβη στον οργανισμό.


Διάφορα Άρθρα