Το USS Donald Cook (DDG-75) πέρασε τα Στενά προκαλώντας την οργή της Ρωσίας (video)

Το USS Donald Cook, ένα αντιτορπιλικό εξοπλισμένο με ισχυρό αμυντικό σύστημα πυραύλων, πέρασε  από το Βόσπορο προς τη Μαύρη Θάλασσα, με τη Ρωσία να δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει Στόλο μάχης  στην περιοχή.7.si

Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι αποστολή του πλοίου ήταν «να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και των εταίρων του Εύξεινου Πόντου» μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία.

«Το γεγονός αυτό δείχνει τη δέσμευσή μας για μας  και τους  συμμάχους μας  για να ενισχύσει την ασφάλεια, την ετοιμότητα και τις δυνατότητες μας «, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ε.Δ  συνταγματάρχης Steven Warren !

Όμως, πηγές στη Ρωσία  πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας συστηματικής συσσώρευσης  Ναυτικών Δυνάμεων.8

   Το USS Donald Cook (DDG-75) περνάει τα στενά πλέοντας προς τηνΜαύρη Θάλασσα

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι για πρώτη φορά από το 2008, το ΝΑΤΟ δημιουργεί μια ναυτική ομάδα μάχης έξω από τα σύνορα της Ρωσίας», δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο  και την έλευση  του Γαλλικού  πλοίου Dupuy de Λομέ και του  Dupleix – που αναμένεται στα μέσα  της επόμενης εβδομάδας.

Το γαλλικό πλοίο διάσωσης Alize είναι  στη Μαύρη Θάλασσα  από τα τέλη του περασμένου μήνα.

«Ο σκοπός αυτού είναι να παρέχει ηθική στήριξη για το καθεστώς  του  Κιέβου, αλλά και ως μια επίδειξη της δύναμης . Όμως, το πλοίο θα συλλέγει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην Κριμαία .

Το ΝΑΤΟ πιστεύει επίσης ότι η Μόσχα είναι massing στρατεύματα στα σύνορά της με την ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει βιώσει εξεγέρσεις φιλορωσική ακτιβιστών που ζητούσαν την απόσχιση από το Κίεβο. Την Πέμπτη, το ΝΑΤΟ κυκλοφόρησε δορυφορικές λήψεις των ρωσικών συνόρων βάσεις με στρατεύματα και εξοπλισμό, αν και η Μόσχα είπε ότι τα πλάνα είναι από το προηγούμενο έτος, και σε κάθε περίπτωση, δεν δείχνουν ασυνήθιστη δραστηριότητα.

  Το USS Donald Cook είχε ήδη προκαλέσει την οργή της Μόσχας, όταν έφτασε στην Ευρώπη νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς μεταφέρει τα εξελιγμένα όπλα Aegis και το σύστημα ραντάρ και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει σφόδρα το σχέδιο, λέγοντας ότι είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια και μεταβάλλει την πυρηνική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Η Μόσχα έχει πει ότι ναυτικές κινήσεις του ΝΑΤΟ από την αρχή της ουκρανικής κρίσης στα τέλη του περασμένου έτους έχουν παραβιάσει τη σύμβαση του Montreux στις ναυτικές κινήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, τα πολεμικά σκάφη από μη-κράτη της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να μείνει μόνο στη λεκάνη για έως και 21 συνεχείς μέρες. USS Taylor   τις ξεπέρασε καιτά 11 ημέρες 

Την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την «bemusement» κατά τη διάρκεια των υποτιθέμενων παραβιάσεων.

«Η Τουρκία [η οποία διαχειρίζεται τη συμφωνία] δεν μας ενημερώσει σχετικά με την υπέρβαση του χρόνου διαμονής. Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας προς  την τουρκική πλευρά αλλά και των ΗΠΑ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου 

ΗΠΑ πολεμικό πλοίο, USS Donald Cook, πλέει μέσω του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, στις 10 Απρ 2014, καθ 'οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα. (AFP Φωτογραφία / Μπουλέντ Kilic)

ΗΠΑ πολεμικό πλοίο, USS Donald Cook, πλέει μέσω του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, στις 10 Απρ 2014, καθ ‘οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα. (AFP Φωτογραφία / Μπουλέντ Kilic)

Αλλά ακόμη και αν η Ουάσιγκτον είναι σύμφωνη με τους όρους της συνθήκης, είναι απίθανο να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία πέραν του Βοσπόρου.

«Από τον Φεβρουάριο, όταν ένα πλοίο των ΗΠΑ  αποχωρεί απο την  τη Μαύρη Θάλασσα, ένα ή περισσότερα  θα το αντικαταστήσει. Σει αυτή η εναλλαγή θα πρέπει να τηρούνται  και για τα πλοία που έχουν το σύστημα Aegis «, δήλωσε Στρατιωτική πηγή της Ρωσίας !Περισσότερα Άρθρα