«Βαμμένο στα χρώματα του Πολέμου» το Τουρκικό «Bayraktar TB2″…Για μαντέψτε που; (video)

Το Bayraktar TB2 είναι ένα τουρκικό μεσαίο ύψους μεγάλης αντοχής (MALE) μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV) ικανό να ελέγχεται εξ αποστάσεως ή  να εκτελεί αυτόνομες πτήσεις !

Κατασκευάζεται από την Τουρκική εταιρεία Baykar κυρίως για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TAF). Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολουθείται και ελέγχεται από ένα πλήρωμα του αεροσκάφους στο σταθμό ελέγχου εδάφους, συμπεριλαμβανομένης και  της χρήσης των  όπλων που φέρει !

Το Bayraktar ΤΒ2 σημαίνει «ensign» ή «standard-bearer» στα τουρκικά. Η ανάπτυξη του UAV πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον Seljuk Bayraktar

Bayraktar TB2

Κύριοι χρήστες
Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Τουρκική χωροφυλακή
Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ
Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης
Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία
Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν

Κόστος μονάδας

5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (2019)Αλλά η ζημιά που προκαλεί είναι  πολλαπλάσια ακόμη και αν καταρριφθεί !

Τα ΤΒ2 βασίζονταν στο παρελθόν σε εισαγόμενα και ρυθμιζόμενα εξαρτήματα και τεχνολογίες όπως οι κινητήρες (που κατασκευάζονται από την Rotax στην Αυστρία), ο πυραύλος (UK) και η οπτοηλεκτρονική (αισθητήρες FLIR που εισήχθησαν από την Wescam στον Καναδά ή την Hensoldt από τη Γερμανία).

Οι εξαγωγές κινητήρων προς την Τουρκία έχουν σταματήσει λόγω της στρατιωτικής τους χρήσης στην Λιβύη & στην Αρμενία Τον Οκτώβριο του 2020, οι καναδικές εξαγωγές WESCAM  (οπτικών και αισθητήρων) περιορίστηκαν επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά.

Ταυτόχρονα όμως άρχισε και  Τουρκική  δοκιμή ενσωμάτωσης flir  που ξεκίνησε με το σύστημα CATS Flir της Aselsan στις 6 Νοεμβρίου 2020.

Τι έχουμε εμείς απέναντι στο Πόλεμο των  Τουρκικών drone…Τρία Ισραηλινά  UAV   που ενοικιάστηκαν για 3 χρόνια με το ποσό των  39 .000 ευρώ !

‘Όσο για ΠΗΓΑΣΟΣ  αν και η Πολεμική μας Αεροπορία ξεκίνησε πολύ νωρίς δυστυχώς το πρόγραμμα απαξιώθηκε και ξεπεράστηκε απο προηγμένη τεχνολογία …

Το μεγαλύτερο κακό είναι οτι οι Τούρκοι Χειριστές έχουν πλέον και πολεμική πείρα και  μάλιστα αντιμετώπισαν πρόσφατα τα Ρωσικά αντίμετρα στην Αρμενία και άλλαξαν συχνότητες ,όταν το Ρωσικό Ηλεκτρονικό όπλο μπλόκαρε την διεξαγωγή των  Επιχειρήσεων