Βροντερή η απουσία του » Παπαφλέσσα της Ηπείρου»…Από τις Εκδηλώσεις της Κόνιτσας

Δεν συμμετείχε,  στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο επιχώριος Μητροπολίτης Ανδρέας.

Και αυτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί η πολιτειακή ηγεσία της χώρας δεν αντέδρασε σε εθνικά ζητήματα, όπως το Σκοπιανό, αλλά και σε εκκλησιαστικά, όπως η πρόταση συμπερίληψης της ουδετεροθρησκείας στο Σύνταγμα, η υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών, που θεωρεί, ο Ιεράρχης, ότι αποτελούν προσπάθειες περιθωριοποίησης της Εκκλησίας, καθώς και σε κοινωνικά, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο ομόφυλων ζευγαριών κ.λπ.

Έτσι αποφάσισε να μην παραστεί, κάτι, που διαμήνυσε εδώ και καιρό αρμοδίως, ούτε κατά την επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Κοσμά, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ούτε κατά την επιμνημόσυνη δέηση, στο χώρο του «Άη Γιάννη», όπου την ημέρα απελευθέρωσης της Κόνιτσας ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης υποδέχτηκε, εκ μέρους κλήρου και λαού, το λοχαγό Δημήτριο Παπανικολάου, διοικητή του 1ου Τάγματος του 22ου Σώματος Πεζικού, ο οποίος είχε νικήσει τον Τζαβήτ πασά (σήμερα έχει διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος εκεί και τοποθετήθηκαν οι προτομές των δύο ανδρών).

Ούτε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου. Ούτε στα εγκαίνια έκθεσης με θέμα:«Η Ήπειρος του ασημιού», στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας. Τη Μητρόπολη θα εκπροσωπήσει ιερέας.

Σε ομιλία του πρόσφατα ο Μητροπολίτης Ανδρέας είχε επισημάνει, γενικά και όχι ειδικά, ότι «είναι ανάγκη να ανανήψουμε. Να δούμε, γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Πώς φθάσαμε εδώ; Και τι πρέπει να κάνουμε ώστε το Έθνος να ανακάμψει και να βρει την παλιά του αίγλη.

Είναι ανάγκη να στραφούμε προς τον Χριστό, και να μετανοήσουμε «ανθ’ ων διεπράξαμεν λαθών», και να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Ώστε με την χάρη και τη δύναμη του Χριστού η Ελλάδα μας να ξαναγίνει «σεβαστή στους φίλους και υπολογίσιμη στους εχθρούς». Εγώ, προσωπικώς, «το επ’ εμοί», όπως συνηθίζαμε παλαιότερα να λέμε, έτσι θεωρώ και την αρχιεροσύνη μου. Να φυλάξουμε όχι μόνο την Ορθοδοξία, αλλά να φυλάξουμε και την Ελλάδα μας».