Απο τα Χαράματα με Εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εκτελέστηκε …Ξαφνική Ενεργοποίηση της Α/Α …Συναγερμός στα Κέντρα Αεράμυνας της Χώρας
Στην άσκηση μετέχουν μαχητικά α/φη, ΑΣΕΠΕ και Ε/Π της ΠΑ και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιοχές (νήσους) του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των ΕΔ της χώρας.
Η διάταξη του ελληνικού δικτύου αεράμυνας έχει ως κάτωθι:-
Για τις περιοχές Αττικής και Καβάλας-Θεσσαλονίκης (έδρα της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων βλημάτων) διατίθενται 6 συστοιχίες MIM-104 Patriot PAC-3 οι οποίες εξοπλίζουν την 21 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων της Κερατέας, τις 23 και 24 της Θεσσαλονίκης, την 25 της Χρυσούπολης και την 26 ΜΚΒ στο Κατσιμίδι Αττικής.
Η 22 ΜΚΒ βρίσκεται στη Σκύρο προστατεύοντας το κεντρικό Αιγαίο και την ενδοχώρα κατ΄επέκταση.
– Η Κρήτη αλλά και η δίοδος προς την Κύπρο προστατεύονται από 2 συστοιχίες S-300 PMU1.
Για τη προστασία στρατηγικών στόχων στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ο ΕΣ διαθέτει 7 πυροβολαρχίες με εκσυγχρονισμένα βλήματα ΜΙΜ-23Β I-HAWK
– Τέλος, όλοι οι μείζονες σχηματισμοί των ΕΣ του Δ΄ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ προστατεύονται από 21 Αντιαεροπορικά Συστήματα Μικρού Βεληνεκούς (SHORADS) ΤΟR-M1, 31 OSA-AK/AKM και 54 (V-SHORADS) ASRAD ενώ για τις αεροπορικές βάσεις διατίθενται συστήματα ΒΕΛΟΣ και Crotale NG (επιπρόσθετα συστήματα στους κύριους ναυστάθμους Σαλαμίνας και Κρήτης).
Ο ελληνικός εναέριος χώρος θεωρείται από τους καλύτερα φυλασσόμενους παγκοσμίως χάρη στο αδιαπέραστο πλέγμα που σχηματίζουν τα προηγμένα αντιαεροπορικά/αντιπυραυλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Περισσότερα για την ξαφνική αυτή ενεργοποίηση και της Αεράμυνας της Χώρας θα έχουμε σε λίγο…
Τι αναφέρει το ΓΕΕΘΑ για την Άσκηση Ετοιμότητας Αεράμυνας
Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε άσκηση ελέγχου αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή αριθμού αεροσκαφών, των σταθμών αεροπορικού ελέγχου, των κέντρων επιχειρήσεων και του συνόλου αντιαεροπορικών συστημάτων / όπλων και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση του χρόνου ετοιμότητας και αντίδρασης των συστημάτων αεράμυνας σε όλη την επικράτεια, καθώς και του επιπέδου εκτέλεσης των σχετικών διαδικασιών και σχεδίων.