Ας «ξαναγίνουμε φίλοι» …Λένε οι Γερμανοί στους Τούρκους ! (Πολλά τα λεφτά)

Με αφορμή την επίσκεψη Μάας στην Άγκυρα μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung σε ανταπόκριση με τίτλο «Ας ξαναγίνουμε φίλοι» αναφέρει: «Κάποτε ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας θεωρούνταν πρότυπο για την Ευρώπη, θα οδηγούσε τη χώρα του γρήγορα στην ΕΕ στις αρχές του 2000.

Αργότερα έγινε ένα είδος μπαμπούλα και Θεός φυλάξει (…) Tώρα ο ίδιος επικεντρώνεται και πάλι στην προσέγγιση με την Ευρώπη». Μετά τη συνάντηση Μάας -Τσαβούσογλου αναμένεται σειρά επαφών της τουρκικής κυβέρνησης με την ηγεσία της ΕΕ.

«Ακόμη και η Γαλλία» γράφει η SZ «η οποία τήρησε πολύ επιθετική στάση έναντι της Τουρκίας στη διαμάχη στη Μεσόγειο, φαίνεται επίσης να υποχωρεί: οι πρόεδροι των δύο χωρών αντάλλαξαν πρόσφατα επιστολές.

Όλα αυτά μοιάζουν σχεδόν σαν να σπάει ο πάγος στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ και το Βερολίνο εκτιμούν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι Τουρκία και Ελλάδα ξαναρχίζουν «διερευνητικές συνομιλίες» για διπλωματική επίλυση της διαφοράς για το φυσικό αέριο και τα σύνορα στη Μεσόγειο.»

Αναφορικά με τη συνέντευξη τύπου Μάας-Τσαβούσογλου και παρά τις τουρκικές βολές προς την Ελλάδα η SZ σημειώνει: «Εν πάση περιπτώσει ο Μάας επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης για τη διαμάχη στη Μεσόγειο (…)

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πόσο επιτυχημένη είναι η υποτιθέμενη ή πραγματική στροφή Ερντογάν προς την Ευρώπη. Οι νέοι τόνοι της Άγκυρας οφείλονται κυρίως στο ότι βρίσκεται υπό πίεση.

Η οικονομική κατάσταση είναι άθλια (…) Eπιπλέον ολοκληρώνεται η προεδρία Τραμπ (…) Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων, τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμόσει γρήγορα ο Μπάιντεν.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει τον Ερντογάν από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα (…) Ο ίδιος ήθελε να δει τον Ερντογάν να αποχωρεί από την πολιτική σκηνή «όχι μέσω πραξικοπήματος, αλλά μέσω εκλογών». Όλα αυτά δίνουν στον Ερντογάν κάθε λόγο να αναζητά φίλους».

Σχόλιο:  Όσοι στην Ελλάδα πίστευαν οτι οι Γερμανοί θα κλωτσήσουν τα δις απο τα Γερμανικα Υποβρύχια και τους Κινητήρες των Τουρκικών Αρμάτων …Ας κάτσουν να κλάψουν τώρα για την χαμένη  στήριξη της Γερμανίας που ήταν πάντα τουρκόφιλη