Οι δυνάμεις της Δύσης (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία) φαίνεται να συνασπίζονται απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τόσο με αφορμή τη στάση του Κρεμλίνο στο Συριακό, όσο και με τα γεγονότα των προηγούμενων ετών στην Ουκρανία, με την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και του παρόντος χρόνου, με την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, η οποία φέρεται να ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου».
Το διεθνές σκηνικό που διαμορφώνεται δεν αφήνει περιθώρια. Το «κουβάρι» που ολοένα και ξετυλίγεται, παραπέμπει σε προετοιμασία πολέμου. Οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα, η Βρετανία και η Ρωσία επιβάλλουν κυρώσεις η μία στην άλλη, απομακρύνοντας μέλη των διπλωματικών αποστολών και οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοιχτά, δια στόματος τόσο της πρέσβειράς τους στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, όσο και του ίδιου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τη Μόσχα, για κατοχή χημικών όπλων και για εμπλοκή της στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος θεωρείται «αντίπαλος» του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η Δύση από τη μία πλευρά του «ποταμού», με «ναυαρχίδα» στην παρούσα φάση τη Βρετανία, και η Ρωσία από την άλλη πλευρά, δεν δείχνουν διατεθειμένες να υποχωρήσουν στις θέσεις τους. Οι σχέσεις Λονδίνου και Μόσχας δείχνουν να οδηγούνται σε ολική ρήξη. Οι δύο πλευρές δεν έχουν περιοριστεί στην αποπομπή των διπλωματών, καθώς ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον κάλεσε τη Μόσχα «να το βουλώσει», ενώ σε κοινή τους δήλωση οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, στοχοποίησαν τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη δολοφονική απόπειρα του Σκριπάλ και της κόρης του.
Οι Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν, Τερέζα Μέι και Άνγκελα Μέρκελ αναφέρουν ότι οι τέσσερις χώρες τους καταδικάζουν «με απέχθεια» την επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τέσσερις αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνεται χρήση νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικού επιπέδου στην Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζουν ότι η επίθεση απειλεί «την ασφάλεια όλων μας». Αναφέρουν ακόμη ότι ομονούν πως «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εναλλακτική εξήγηση πέραν της ευθύνης της Ρωσίας για την επίθεση στο Σάλσμπερι».
Βρετανός ΥΠΕΞ: Να φύγει και να το βουλώσει η Μόσχα
Την ώρα που Λονδίνο και Μόσχα ανταλλάσσουν ύβρεις εκατέρωθεν με αφορμή την «δηλητηρίαση» με νευροπαραλυτική ουσία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκρίπαλ, και της κόρης του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, προχώρησε σε μία δήλωση που ρίχνει λάδι στη φωτιά.
«Είναι απολύτως ειδεχθές και απαράδεκτο το τι έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι. Απαντήσαμε σε αυτό. Ειλικρινά, η Ρωσία πρέπει να φύγει, θα πρέπει να το βουλώσει», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός.
Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση δηλητηρίασης, με την εκπρόσωπο τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνει, απαντώντας στις δηλώσεις Ουίλιαμσον, ότι αυτές δείχνουν πως το Λονδίνο έχει κάτι να κρύψει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάβιν Ουίλιαμσον, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας εκ των πιθανών διαδόχων της πρωθυπουργού Μέι, καταφέρεται εναντίον της Ρωσίας.
Τον Ιανουάριο, η εφημερίδα Daily Telegraph είχε γράψει πως ο Βρετανός υπουργός είπε ότι Ρωσία σχεδιάζει να πλήξει τη βρετανική οικονομία εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των υποδομών της, μια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει «χιλιάδες και χιλιάδες και χιλιάδες θανάτους».
Τραμπ: Οι Ρώσοι κρύβονται πίσω από τη δηλητηρίαση Σκριπάλ
Στο πλευρό της Βρετανίας τάσσονται και οι ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ, να εκφράζει την εκτίμηση ότι πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα βρίσκονται οι Ρωσικές υπηρεσίες.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο στο Οβάλ Γραφείο, αν ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ο Aμερικανός πρόεδρος δήλωσε «έτσι φαίνεται».
«Μίλησα με την (Βρετανίδα) πρωθυπουργό, και έχουμε σοβαρές συζητήσεις… Είναι μια πολύ θλιβερή κατάσταση» τόνισε, κατά τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λιο Βάραντκάρ.
«Σίγουρα φαίνεται ότι οι Ρώσοι βρίσκονταν από πίσω (από την επίθεση). Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ και το παίρνουμε πολύ σοβαρά (υπόψη) όπως, νομίζω, και πολλοί άλλοι (ηγέτες» επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση, θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας, είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», προειδοποίησε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.
Κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταλογίζουν στη Ρωσία την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ εξέδωσαν στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, σε μία επίδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης έναντι της Μόσχας.
NATO: Θα αμυνθούμε έναντι οποιασδήποτε απειλής
Η δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μίας χώρας του ΝΑΤΟ και αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση, «θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας», προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η επίθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η Ρωσία είναι γείτονάς μας και η απόφαση να έλθουμε σε αντιπαράθεση θα είναι δική της απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε «σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια». «Απαντάμε με διάφορους τρόπους», .
«Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν, αλλά έχουμε ένα μήνυμα: το ΝΑΤΟ θα υπερασπισθεί όλα τα μέλη του έναντι κάθε απειλής. Είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν προειδοποιήσει ότι η Συμμαχία «συνεχίζει την προσαρμογή της και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου».
«Το ΝΑΤΟ θέλει να συνεχίσει να έχει διάλογο. Είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος», είπε. «Εργαζόμαστε για να οργανώσουμε μία σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ/Ρωσίας αυτή τη χρονιά», είπε και πρόσθεσε πως «είχαμε τρεις συναντήσεις με τη Ρωσία μέσα στο 2017. Είναι ένας δύσκολος διάλογος. Όμως είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί η διαφάνεια και να μειωθεί το ρίσκο».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία «να αλλάξει συμπεριφορά», «διότι δεν έχει τίποτε να κερδίσει», τονίζοντας «την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κριμαία, τις επαναστατικές ομάδες στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και την παρουσία στρατευμάτων στη Μολδαβία και τη Γεωργία».
Ταυτόχρονα, κάλεσε τις βρετανικές αρχές να ενεργήσουν «κατά αναλογικό και μετριοπαθή τρόπο».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν θέμα της επίθεσης στο Σάλσμπερι.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Βρετανία μπορεί να υπολογίζει στην νατοϊκή αλληλεγγύη, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ζητηθεί από το Λονδίνο η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, ούτε έχει διατυπωθεί άλλο αίτημα για την παροχή βοήθειας στην έρευνα για τη χρήση χημικού όπλου στο βρετανικό έδαφος.
Με απελάσεις διπλωματών θα απαντήσει η Ρωσία
Η Ρωσία θα απελάσει διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου από το έδαφός της «σύντομα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, σε απάντηση για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Μεγάλη Βρετανία, την οποία ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι την Τετάρτη.
Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι οι απελάσεις βρετανικού διπλωματικού προσωπικού θα γίνουν «οπωσδήποτε».
Η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη, με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι «παραφροσύνη».
Σε ερώτηση που του έγινε για ενδεχόμενες απελάσεις Βρετανών διπλωματών, ο Σ. Λαβρόφ απάντησε: «Οπωσδήποτε. Σύντομα, Σας το υπόσχομαι».
Χαρακτήρισε δε τους ισχυρισμούς της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενάντια στη Μόσχα ως «απολύτως πρόστυχους».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απέδωσε δε μέρος της σφοδρότητας της αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μέι στο ζήτημα του Brexit.
ΠΗΓΗ protothema