Ξέσπασε Κρίση τη νύχτα στη Τουρκία …103 Ναύαρχοι κατηγορούν τον Ερντογάν για τα Στενά

Τουρκική πολιτική Κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες ξέσπασε μέσα στη νύχτα για το θέμα των Στενών και την Συνθήκη του Μοντρέ που ορίζει το καθεστώς της ναυσιπλοΐας των Στρατιωτική και μη Μη σκαφών μέσα απο τα Στενά

Στις 2 τα ξημερώματα 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσαν μια ανακοίνωση, στην οποία κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για την προσπάθεια αλλαγή της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά και την προσπάθεια …Ισλαμοποίησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

103 Απόστρατοι Ναύαρχοι με επιστολή τους προς τον Ερντογάν τον κατηγορούν οτι θέλει να αλλάξει το καθεστώς των Στενών και αυτό θα αποβεί μοιραία σε βάρος τςη Τουρκίας

Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου  μίλησε για απειλή Πραξικοπήματος  κατά του Ερντογάν και απαίτησε απο τους Ναυάρχους να Σεβαστούν τα Όρια τους !

Μέσα στην μέρα αναμένονται Εξελίξεις και μάλιστα Σοβαρές αφού ανάμεσα στους Ναυάρχους είναι και ο Πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας

Την είδηση μετέδωσε ο δημοσιογράφος  Μανώλης Κωστίδης απο τη Πόλη

Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Turkish Straits),(τουρκικά: Montrö Boğazlar Sözleşmesi) είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.