Greece has purchased 35 Sikorsky-built UH-60M Black Hawks via the U.S. government, adding to its Hawk fleet and supporting ongoing defense modernization efforts. Image courtesy Sikorsky, a Lockheed Martin company.
Η αμερικανική κυβέρνηση υπέγραψε με τη Sikorsky (υπάγεται στη Lockheed Martin) συμβόλαιο για την παραγωγή ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk που προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Σουηδίας και της Ταϊλάνδης.
Όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, το οποίο έδωσε στη Sikorsky το συμβόλαιο FMS (Foreign Military Sale), οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Στράτφορντ του Κονέκτικατ, και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2027.
Η συμφωνία περιλαμβάνει 35 ελικόπτερα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συν εκπαίδευση προσωπικού, εκπαιδευτικό εξοπλισμό και ένα πακέτο αρχικής προμήθειας, με σκοπό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Lockheed Martin, τη «σημαντική βελτίωση της αυτοάμυνας και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας εντός της χώρας και με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ».
«Η συνεργασία μας με την Ελλάδα διαρκεί δεκαετίες, και χαιρόμαστε που βλέπουμε τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη της χώρας στα ελικόπτερα της Sikorsky καθώς η Ελλάδα θα επωφεληθεί από μια ενοποιημένη οικογένεια αεροσκαφών Hawk που υποστηρίζουν αποστολές εθνικής ασφαλείας και ανθρωπιστικές αποστολές» δήλωσε ο Χαμίντ Σαλίμ, αντιπρόεδρος (Army and Air Force Systems) της Sikorsky.
Από πλευράς του ο Κώστας Παπαδόπουλος, international business development executive director για την Ελλάδα στη Lockheed Martin, σημείωσε πως το συγκεκριμένο ελικόπτερο, ικανό για ένα μεγάλο εύρος αποστολών, θα «επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιεί κρίσιμες επιχειρήσεις στην περιοχή.
Αυτά τα ελικόπτερα θα ενταχθούν στον στόλο της Ελλάδα με αναβαθμισμένα F-16V, νέα MH-60R, υπάρχοντα F-16, C-130 και S-70B, καθώς και μελλοντικά F-35». Σημειώνεται πως η Ελλάδα γίνεται η 12η ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύεται το Black Hawk.
Από τα 35 ελικόπτερα του τύπου που θα προμηθευτεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνολικού ύψους γύρω στα 1,15 δισ. ευρώ, τα 4 αναμένεται να έχουν διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται πως τα ελικόπτερα αυτά αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο ως προς τον εκσυγχρονισμό του στόλου ελικοπτέρων του στρατού, που περιλαμβάνει ακόμα παλαιά Huey, τα οποία υπηρετούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και δεκαετίες. Μεταξύ άλλων, τα UH-60M προορίζονται και για αποστολές SAR (search and rescue- έρευνας και διάσωσης) και CSAR (combat search and rescue).
To Black Hawk της Sikorsky είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και 40 χρόνια, ενώ βρίσκεται και στις ένοπλες δυνάμεις δεκάδων άλλων χωρών- μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
Πάνω από 4.000 ελικόπτερα του τύπου είναι σε υπηρεσία ανά τον κόσμο σήμερα. Σημειώνεται πως το ΠΝ χρησιμοποιεί ήδη τον τύπο S-70, που είναι της ίδιας «οικογένειας», ενώ προμηθεύεται και ΜΗ-60R Romeo (επίσης της ίδιας «οικογένειας»)– μια εξέλιξη που αυξάνει την ομοιοτυπία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα αυτό, με σημαντικά οφέλη.
Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της ένταξης των Black Hawk σε υπηρεσία, αρκεί να ειπωθεί πως τα UH-1H των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ελικόπτερα της δεκαετίας του 1960, με τον κατασκευαστή να έχει σταματήσει την υποστήριξή του εδώ και δεκαετίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ανταλλακτικά, τη δυσκολία συντήρησης και τα επίπεδα διαθεσιμότητάς τους- ενώ, σε επιχειρησιακό επίπεδο, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως από τα Huey απουσιάζουν συστήματα αυτοπροστασίας.
Τα UH-60M αναμένεται να υποστηρίζονται για τις επόμενες δεκαετίες και ενσωματώνουν συστήματα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής.
Αν και ο αριθμός των Black Hawk που θα αποκτήσει η Ελλάδα είναι μικρότερος από αυτόν των Huey που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτό αντισταθμίζεται από τις δυνατότητες των νέων ελικοπτέρων- περιλαμβανομένης ανώτερης μεταφορικής ικανότητας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν τα χαμηλά επίπεδα διαθεσιμότητας των «βετεράνων» UH-1H.
Επιπλέον, η προμήθεια των UH-60M «κουμπώνει» στο ευρύτερο πλαίσιο επιδίωξης βαθμού ομοιοτυπίας- οικονομιών κλίμακας, καθώς έχουν ίδιους κινητήρες με τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και τα MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ χρησιμοποιούν επίσης κοινά αναλώσιμα και εργαλεία- συν το ότι υπάρχει ήδη εμπειρία στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την υποστήριξη και συντήρησή τους.
Διαθέτουν σύγχρονα συστήματα αυτοπροστασίας και, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν τύπο δοκιμασμένο και σε χρήση από πολλές χώρες.