Υπεγράφη η νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας

Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών καθώς ο κ. Δένδιας λίγες ημέρες μετά τις εκλογές είχε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, ενώ είχε συναντήσει τον κ. Πομπέο και στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Για βαθύτερη στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της νέας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η συμφωνία «αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την κοινή επιθυμία να κάνουμε αποτελεσματικές τις αμυντικές μας δυνατότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία υπεγράφη σε μία χρονική συγκυρία που η Τουρκία παραβιάζει τους διεθνείς νόμους και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. «Η στρατηγική εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας» τόνισε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία είναι «ισορροπημένη».

Ο Μάικ Πομπέο έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο μετά τις 12:00 στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα και είχε διευρυμένες ομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.


Διάφορα Άρθρα