Οι Υπερηχητικοί «Rampage» των Ισραηλινών …Κάτω απο τα Ελληνικά φτερά (video)

Η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ,  άνοιξε τον δρόμο και για την απόκτηση όπλων μεγάλης επιχειρησιακής αξίας για τον στόλο των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με την έγκριση της προμήθειας συλλογών Spice και βλημάτων μακρού πλήγματος Rampage.

Υπερηχητικοί πύραυλοι

Με την απόκτηση των Rampage η Πολεμική Αεροπορία αποκτά Stand Off όπλα για τα F-16 ενισχύοντας θεaματικά τις δυνατότητες των αεροσκαφών της. Πρόκειται για υπερηχητικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα και έχουν δυνατότητα άφεσης από μεγάλα ύψη.

Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει μεγάλη επιβιωσιμότητα στο αεροσκάφος – φορέα αφού εξαπολύει μακριά από τα εχθρικά αντιαεροπορικά όπλα, ενώ καθιστά τον πύραυλο «απρόσβλητο» από αντιβαλλιστικά συστήματα.

Η καθοδήγηση γίνεται με GPS ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλη ακρίβεια στην προσβολή του στόχου, ενώ ο πύραυλος διαθέτει σύστημα πλοήγησης που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε παρεμβολές και αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι Rampage ξεκινήσαν την επιχειρησιακή τους ζωή ως βλήματα πυροβολικού αλλά οι Ισραηλινοί τους προσάρμοσαν στα F-16 τους και σύντομα θα βρίσκονται κάτω από τα φτερά και των ελληνικών μαχητικών. Το κόστος για την απόκτηση των πυραύλων αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ.

Συλλογές Spice

Το ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως και για την απόκτηση τουλάχιστον 300 συλλογών κατεύθυνσης Spice που μετατρέπουν τις βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών σε «έξυπνα» όπλα. Πρόκειται για τις βόμβες γενικής χρήσης, όπως εκείνες που καταστράφηκαν στην αποθήκη οπλισμού της Αγχιάλου, τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σε μεγάλους αριθμούς.

Στις βόμβες τοποθετείται σύστημα καθοδήγησης INS/GPS αλλά και αισθητήρας ηλεκτροπτικών για την ταυτοποίηση των στόχων, επιτυγχάνοντας μεγάλη ακρίβεια στην εξουδετέρωση ακόμη και κινούμενων απειλών από αποστάσεις που ξεπερνούν τα 60 χιλιόμετρα.

Οι συλλογές Spice μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και εκτός από τα F-16 μπορούν να πιστοποιηθούν στα υπόλοιπα μαχητικά του ελληνικού οπλοστασίου, όπως τα Mirage 2000-5 και τα νεότερα Rafale.

Εξάλλου, τα Spice 2000 χρησιμοποιούνται από όλες τις εκδόσεις F-16 της ισραηλινής αεροπορίας ενώ έχουν πιστοποιηθεί και για τα ινδικά Mirage 2000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος του προγράμματος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.

Τα ισραηλινής κατασκευής όπλα θα αυξήσουν, ειπώθηκε στο ΚΥΣΕΑ κατακόρυφα τις δυνατότητες κρούσης κατά χερσαίων στόχων, τόσο των αναβαθμισμένων F-16 στην εκδοχή Viper όσο και των παλαιότερων Block 50/30Περισσότερα Άρθρα