Ένα θαλάσσιο υπερόπλο έχουν στα σκαριά οι ισραηλινοί το οποίο θα αποτελέσει τον κορμό της μεγάλης «ασπίδας» που θα καλύψει τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις έρευνας άντλησης και μεταφοράς των υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.
Η διασφάλιση αυτών των εγκαταστάσεων αποτελεί μείζον ζήτημα ασφάλειας για το Ισραήλ, καθώς μέχρι το 2020, το 75% των ενεργειακών αναγκών του θα καλύπτονται από τα δικά του κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η ΑΟΖ του Ισραήλ είναι διπλάσια, από την έκταση του ίδιου του Ισραήλ…
Το Saar6, το σκάφος που θα επιτηρεί στην Ισραηλινή ΑΟΖ θα είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα, ραντάρ και αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας, όργανα ηλεκτρονικού πολέμου και ελικοδρόμιο.
Καθώς οι απειλές ασφαλείας πολλαπλασιάζονται και μόλις πρόσφατα προστέθηκε μια ακόμη, από την Χεζμπολάχ η οποία έχοντας και ισχυρό εξοπλισμό προερχόμενο από το Ιράν, εκτόξευσε απειλές εναντίον του Ισραήλ θεωρώντας ότι παρεμβαίνει και αμφισβητεί παράνομα τις θαλάσσιες ζώνες του Λιβάνου.
Η ομπρέλα ασφαλείας που σχεδιάζει το Ισραήλ στην ΑΟΖ του στην Ανατολική Μεσόγειο, αφορά άμεσα την Κύπρο, καθώς η συνέργεια των δυο χωρών στα ενεργειακά αφορά και την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων, αλλά αφορά και την Ελλάδα τόσο λόγω του ενδιαφέροντος για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αεριού East Med από την ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και από εκεί στην Ευρώπη, αλλά και επειδή η χώρα μας ως ναυτική δύναμη έχει ιδιαίτερο ρόλο στην διατήρηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.
Τέσσερα σκάφη αυτού του τύπου έχουν παραγγελθεί από το Ισραήλ σε γερμανικά ναυπηγεία της ThyssenKrupp και αναμένεται να αρχίσει η παράδοση τους το 2020 και κάθε ένα από αυτά θα έχει μήκος 90 μέτρα, πλάτος 13,5 μέτρα και 21 μέτρα ύψος, θα έχει πλήρωμα 70 ανδρών και θα αναπτύσσει ταχύτητα 25 κόμβων και θα επιχειρεί σε αποστάσεις έως και 2500 μίλια.
Το Saar6 έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα απειλών από τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και τακτικές απειλές .
Κάθε σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με μεγάλο αριθμό αντιπυραυλικών συστημάτων μεταξύ αυτών με το νέο σύστημα Naval Iron Dome, της Rafael Advanced Defense Systems Ltd., που αποτελεί την έκδοση για χρήση σε σκάφη του συστήματος που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αναχαίτιση επιθέσεων εναντίον κατοικημένων, περιοχών στο Ισραήλ, από την Γάζα, καθώς και συστοιχία πυραύλων Barak8 της Israel Aerospace Industries Ltd., συστήματα ραντάρ της ELTA Adir και ελικόπτερα Seahawk .
Συγκεκριμένα θα διαθέτει ένα πυροβόλο 76mm, 32 VLS για Barak8 αντιαεροπορικούς πυραύλους, το σύστημα C-Dome, 16 πυραύλους για θαλάσσιους στόχους επιφανείας, δυο εκτοξευτήρες τορπιλών, ενώ το πρόσθετο σύστημα ραντάρ AESA είναι το ίδιο που χρησιμοποιεί το αμερικανικό σύστημα Aegis.
Οι πύραυλοι Barak8 και C-Dome έχουν εμβέλεια 70 χιλιομέτρων.
Ν.Μ.
Liberal.gr