Η «Υπερπροσπάθεια» του ΥΕΘΑ για να …Αποφύγουμε το «θερμό» με την Τουρκία στο Αιγαίο!

Ο  ΥΕΘΑ Άμυνας Αποστολάκης  μίλησε από τις ΗΠΑ για υπερπροσπάθεια (!!!) να αποφύγουμε επεισόδιο με την Τουρκία

Την ανησυχία του για την πρόκληση ατυχήματος ή «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως «το δύσκολο δεν είναι να κάνεις έναν πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο».

Ο  Αποστολάκης έστειλε ωστόσο μήνυμα αποφασιστικότητας στην Άγκυρα, λέγοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι διαρκώς σε ετοιμότητα και, αν χρειαστεί, «θα χρησιμοποιηθούν».

Μέτρα ετοιμότητας

Την κλιμάκωση που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο, την οποία είχε καταδείξει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η η εφημερίδα«δημοκρατία», τονίζοντας πως ανήμερα την 25η Μαρτίου είχαν ληφθεί μέτρα περαιτέρω ετοιμότητας, ήρθε να επιβεβαιώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας από τις ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, αλλά και μιλώντας την Τετάρτη σε ομογενείς και στην Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, με τους οποίους συναντήθηκε.

«Η Ελλάδα δεν είναι απροστάτευτη χώρα. Έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, που διατηρούν στο ακέραιο την επιχειρησιακή τους ικανότητα» είπε ο Αποστολάκης, ενώ, ερωτηθείς για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, ανέφερε ότι «η πρόθεση της Ελλάδας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούνται για να λειτουργούν αποτρεπτικά και να διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή, αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν».

Μίλησε επίσης για ψυχραιμία και τιτάνια προσπάθεια «να κρατήσουμε ισορροπίες στην περιοχή και να μην ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι κάποιο θερμό επεισόδιο. Ανησυχούμε, βέβαια, για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή, μπορεί να προκληθεί μια κλιμάκωση, την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις».

Ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια για την αποκλιμάκωση, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, και πρόσθεσε πως «δεν μπορούν κάθε τόσο να πετούν »ρουκέτες» κι από την άλλη μεριά να λένε πως “πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε την ένταση». Θα πρέπει να σοβαρευτούν». Υποστήριξε, τέλος, ότι η Τουρκία δημιουργεί πρόβλημα και μέσα στο ΝΑΤΟ.

Για κίνδυνο ατυχήματος μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας. «Με την αδυναμία στην οποία βρίσκεται η αεροπορία της Τουρκίας και την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, είναι πολύ επικίνδυνο να συμβεί αυτό που λέμε “ατύχημα»» είπε ο Παναγιώτης Ρήγας στον ΑΝΤ1.