Το ΥΠΕΞ ενημερώνει την Ε.Ε …Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το «Ατύχημα στο Αιγαίο»

Επιστολή για το περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, στις 5 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι, απέστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή, ο κ. Δένδιας αναφέρεται στο επεισόδιο κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα» και σε εργαλειοποίηση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως «η εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα  ‘ατυχήματος’, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».

Επιπλέον, επισημαίνεται στην επιστολή η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.

Είναι εύκολα αντιληπτό, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις  ευρωτουρκικές σχέσεις.

  • Πόπη Ζώη

    Η Ελλάδα κακώς μέχρι τώρα δεν έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ , του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε και με στοιχεία , καθώς και υλικό καταγραφής να καταγγείλει όλες τις Παραβιάσεις και παραβάσεις της Τουρκίας είτε σε Αέρα , είτε στην Θάλασσα , ζητώντας παράλληλα Κυρώσεις και οτιδήποτε άλλο μέτρο υπάρχει έτσι ώστε να υπάρχει διεθνής καταδίκη και επιβουλή μέτρων εναντίον της .
    Επίσης θα έπρεπε να είχε ετοιμάσει φάκελο με εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που έχει κάνει η Τουρκία και μέσω νομίμων οδών να τις είχε καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .
    Γιατί Κύριοι Πολιτικοί Ηγέτες κανένας έως τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε ? Φοβάστε να καταγγείλετε και να αντιμετωπίσετε την Τουρκία στους Διεθνείς Οργανισμούς ? τι φοβίες είναι αυτές ? γιατί την καλύπτεται ?