Υπο το βλέμμα των Ρώσων το «USS Donald Cook» στη Μαύρη Θάλασσα!

USS Donald Cook διέσχισε το Στενό των Δαρδανελλίων  την Τρίτη στο δρόμο προς τη δεύτερη επιχείρηση της Μαύρης Θάλασσας σε ένα μήνα, καθώς η Ρωσία παρακολουθεί  το Πολεμικό πλοίο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Ο καταστροφέας κατηγορίας Arleigh Burke έκανε στάση λιμανιού τον περασμένο μήνα στο Μπατούμι της Γεωργίας και πραγματοποίησε μια άσκηση με δύο σκάφη της ακτοφυλακής της χώρας, ενώ το ρωσικό Πολεμικό ναυτικό παρακολουθούσε.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass της Μόσχας ανέφερε την Τρίτη ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας «παρακολουθούσε συνεχώς» τις κινήσεις του Ντόναλντ Κουκ. Αναχώρησε από τη Μαύρη Θάλασσα στις 28 Ιανουαρίου.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που φέτος το Αμερικάνικο Ναυτικό έστειλε ένα πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία και τη σύλληψη 24 ναυτικών στα τέλη Νοεμβρίου στο στενό του Κερτς.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδίκασαν το περιστατικό. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ναυτικού, το πλοίο ενισχύει την ασφάλεια στη θάλασσα, συμβάλλει στη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας των στρατιωτικών συμμάχων.