Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στη Βουλή η ρύθμιση για τους εργαζόμενους

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων.

Στη ρύθμιση, ορίζεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις εξής κατηγορίες:

  • Εργαζομένους σε γηροκομεία
  • Εργαζομένους σε δομές ΑμεΑ
  • Υγειονομικούς

Σημειώνεται πως οι πρώτες δύο κατηγορίες έχουν προθεσμία έως και τις 16 Αυγούστου ώστε να κάνουν έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς αναμένεται να αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου» έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός.

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα του εργοδότη να μαθαίνει αν ο εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος καθώς θα μπορεί να ζητά το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, όταν χρειαστεί η αναπλήρωση ατόμου που αρνείται να κάνει το εμβόλιο, τότε θα υπάρξουν τρίμηνες συμβάσεις άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν ως προς τη χρονική διάρκεια της αναστολής.

Παράλληλα, δεν υπάρχει σύνδεση της αναστολής παροχής υπηρεσιών με τα πειθαρχικά συμβούλια, όσον αφορά το δημόσιο τομέα, και με την απόλυση στον ιδιωτικό.