Υπογραφή Μνημονίου Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Αυστρία

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, με την Αυστριακή ομόλογό του κ. Κλαούντια Τάννερ (Klaudia Tanner), Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία Ελλάδος – Αυστρίας σε ζητήματα στρατιωτικής υφής, τόσο σε επιτελικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως που πραγματοποιεί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης στη Βιέννη έγινε δεκτός από την Αυστριακή ομόλογό του, ακολούθησαν συνομιλίες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Μετά το πέρας των συνομιλιών και την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κυρία Υπουργέ,
Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να επισκέπτομαι, σήμερα, τη Βιέννη και να σας συναντώ, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επιτρέψτε μου δύο λόγια στη γερμανική γλώσσα μιας και βρισκόμαστε εδώ:

Η Ελλάδα και η Αυστρία έχουν ισχυρή και μακρά φιλία και συνεργάζονται στενά, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μοιραζόμαστε κοινό όραμα, κοινές αξίες και προοπτική για τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Επιστρέφοντας στα ελληνικά, αρχικά επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την ουσιαστική και πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε η Αυστρία στη Χώρα μου κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το περασμένο καλοκαίρι.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε ότι “οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα” και αυτό που έχω να πω είναι ότι όπως και στις δοκιμασίες, το καλοκαίρι του 2020, έτσι και το φετινό καλοκαίρι η φίλη Αυστρία στάθηκε δίπλα μας.